STORTALENT: Anja Elena Viken er en av årets Bylarm-snakkiser. Hun har et åpenbart talent, men har litt å gå på låt- og fremføringsmessig. Foto: Mats Johannesen.
STORTALENT: Anja Elena Viken er en av årets Bylarm-snakkiser. Hun har et åpenbart talent, men har litt å gå på låt- og fremføringsmessig. Foto: Mats Johannesen.Vis mer

Mye talent og mye å jobbe med

Bergens nye stjerneskudd Anja Elena Viken på Bylarm.

BYLARM: Mye har vært sagt og skrevet om den unge bergensartisten Anja Elena Viken. Det er ikke veldig vanskelig å skjønne hvor lovordene kommer fra. «Klæssar Deg Ned» har udiskutable hitkvaliteter og Anja synger et språk mange av hennes jevnaldrende kan kjenne seg igjen i.

Hennes gatepoesi har ført til at mange har kalt henne en kvinnelig John Olav Nilsen. Hun synger med lakonisk lidenskap om å drukne seg selv i vasken etter en utvidet bytur på «Komatøs», og blottlegger en aldri så liten misantrop i «Hate».

Men selv om hun også deler noen musikalske referanser med byfelle John Olav, har hun likevel en vei å gå før hun matcher Nilsen & Gjengen på låtskriversiden. Det blir fort klart i løpet av Revolver-konserten at «Klæssar Deg Ned» ruver ganske alene på toppen i den ferske låtkatalogen hennes.

Hun har også mye å gå på når det gjelder fremførelse og kommunikasjon. Hun har en blyg men samtidig fandenivoldsk tilnærming til oppgaven - likevel, det er et vanskelig lokale å håndtere og hovedpersonen virker litt resignert innimellom.

Viken har et fint og naturlig vesen, hun må bare jobbe seg dypere inn i materien, finne toppene og bunnene og dyrke dem. Bylarm-konserten blir litt statisk og programmessig.

Skal vi driste oss til å kalle henne en uslepen diamant? Hun har i alle fall et åpenbart talent og all mulig tid til å utvikle det.