- Mye vanskeligere å bli nominert til en Heddapris enn å vinne en Amanda

Ane Dahl Torp (36) fikk i helga sin første Heddapris.

RØRT TIL TÅRER: I går kveld vant en glad, rørt og overrasket Ane Dahl Torp sin første Heddapris. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
RØRT TIL TÅRER: I går kveld vant en glad, rørt og overrasket Ane Dahl Torp sin første Heddapris. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Siden Ane Dahl Torp (36) debuterte på teaterscenen i 2000, har hun rukket å bli én av landets mest kjente og bejublede skuespillere.

Det var en tydelig rørt Dahl Torp som i går kveld ble tildelt sin aller første Heddapris. Et lite minutt ute i takketalen ble hun avbrutt av egne gledestårer.

- Så flaut å være den første til å grine, smiler hun før hun fortsetter takketalen.

• Se alle vinnerne av Heddaprisen 2012 her.

- Tatt på senga Dahl Torp fikk prisen for beste kvinnelige skuespiller for sin innsats i rollen som Shen Te i «Det gode mennesket frå Sezuan» ved Det Norske Teatret, der hun har vært fast ansatt siden oktober i fjor.

- Jeg ble faktisk veldig overrasket, selv om det er irriterende å bli så overrasket at man ikke har forberedt seg en gang. Det er sjeldent at man har så gode odds som én av tre, men jeg må innrømme at jeg ble veldig tatt på senga rett og slett, sier Dahl Torp til Dagbladet.

De to andre nominerte i kategorien var Hildegunn Eggen og Kirsti Stubø.

- Vanskeligere enn Amanda Dahl Torp har tidligere mottatt blant annet to Amandapriser og Folkets Filmpris, men Heddaprisen i går var hennes første. Skuespilleren legger ikke skjul på at hun er fornøyd med det.

- Jeg fikk få pokaler i barndommen, så det er veldig gjevt å få pris. Men det her er en litt sånn spesiell ting. Da jeg ble nominert ble jeg veldig glad, for det er mye vanskeligere å bli nominert til en Heddapris enn å vinne en Amanda. Det spilles mye mer teater enn det lages film, så det å være blant de utvalgte her er flott, smiler Torp.

Særlig gøy syntes hun det var at prisen kom som et resultat av rollen som Shen Te.

FORNØYD: Ane Dahl Torp var glad for å ha vunnet Heddaprisen 2012 for sin hovedrolle i «Det gode mennesket frå Sezuan» ved Det Norske Teatret. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORNØYD: Ane Dahl Torp var glad for å ha vunnet Heddaprisen 2012 for sin hovedrolle i «Det gode mennesket frå Sezuan» ved Det Norske Teatret. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Det er en veldig svær rolle. Hvis du mislykkes med den, tryner du hardt. Og hvis du lykkes med den, så roper de høyt. Og nå ropte de høyt. Og det var veldig gøy, sier skuespilleren.

- Jeg følte jeg var på bortebane med denne forestillingen - med Brecht, med denne sjangeren, og med hovedsceneformatet så er det langt utenfor min komfortsone, hvis jeg har noe sånt i scenesammenheng. Så det var ekstra gøy, sier Dahl Torp.

Småbarnsmor Da 36-åringen ble tildelt rollen, var hun allerede gravid med dattera Liv (2 mnd.). I går hadde hun både ektemannen Sjur Miljeteig (38) og yngstedattera med seg, og forsøkte å kombinere livet som småbarnsmor med å være skuespiller på prisutdeling.

- Det har gått kjempedårlig! Jeg har ikke lykkes på familiefronten overhodet i kveld, men hatt desto større suksess her inne, ler Dahl Torp, som «for så vidt» er i mammapermisjon.

Skuespilleren røper imidlertid at hun vil være tilbake på Det Norske Teatret-scenen i november i år, uten at hun vil avsløre hvilket stykke hun skal spille i.