JENSEN-DEBATT: Fra venstre: Ulrik Imtiaz Rolfsen, Anne Gaathaug, Torgrim Eggen og Martine Aurdal. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
JENSEN-DEBATT: Fra venstre: Ulrik Imtiaz Rolfsen, Anne Gaathaug, Torgrim Eggen og Martine Aurdal. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

- Mye ved Eirik Jensen-saken er som tatt rett ut av en John le Carré-roman

Torgrim Eggen er overbevist om at saken er et veiskille for norsk politi.

Eirik Jensen-saken har allerede ført til to bøker, og flere er på vei. Dermed var det bare naturlig at saken var tema på litteraturfestivalen på Lillehammer i dag.

Forfatter Torgrim Eggen, som skriver bok om rettssaken, forlagssjef i Kagge Anne Gaathaug, som gir ut alle (de foreløpige) bøkene, samt Ulrik Imtiaz Rolfsen, som vil lage film om rettsdramaet, var alle samlet til årets Dagblad-debatt - for å svare på hva som er så fascinerende med denne saken.

Og vil vi komme fram til sannheten? spurte Dagbladets Martine Aurdal, som ledet debatten.

- Nei, sa Eggen om det siste.

- Århundrets rettssak

Han har fulgt så godt som hver millimeter av saken fra tilhørerbenken, for å samle materiale til sin kommende bok.

- I grove trekk er vi tilbake der vi var 9. januar. (da rettssaken startet, journ.anm.) Vi har i liten grad kommet fram til en kjerne av sannhet, det har blitt påstand mot påstand, mener Eggen, som ikke tror Jensen kommer til å bli dømt.

- Det ser ut til at tvilen er tilstrekkelig, sa han.

Men om saken er uavklart, var han ikke i tvil om betydningen av den.

- Dette er århundrets rettssak, og til tider en fryktelig spennende sak. Jeg er overbevist om at den blir et veiskille for norsk politi, på den ene eller andre måten.

Rent litterært sammenligner han saken med en spionroman.

- Folk opptrer som dobbeltagenter - det er mye her som er tatt rett ut av en John le Carré-roman!

Berømt lenge

Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen fortalte at han brukte Jensen som hovedkilde da han laget filmen Izzat (2005), og ville få skildringene av Oslos gjengmiljø så troverdige som mulig.

Før Eirik Jensen ble arrestert, forsøkte han også å pitsje en tv-serie om en korrupt norsk politimann for NRK, men fikk til svar at det var lite troverdig.

Men nå er han enda mer fascinert av Gjermund Cappelen.

- Cappelen ass, han er en sværing!

Anne Gaathaug påpeker at Jensen var Norges mest berømte politimann lenge før saken kom opp. Derfor skrev Kagge bok-kontrakt med ham to år før han ble arrestert. De ønsket seg memoarene til en av Norges mest spennende politimenn. Det ble en innbringende avtale - sakprosaboka «På innsiden» har foreløpig solgt mellom 40 og 50 000 eksemplarer.

- Styrken ved True Crime-historier er at i motsetning til i de fleste romaner, så tar ikke historien slutt. Den fortsetter, bøkene får konsekvenser.

Litterære referanser

Ikke bare har Jensen-saken litterære dimensjoner, jamfør Eggens le Carré-sammenligning. Flere ganger har også litteraturen blitt hentet inn i rettssaken, noe bokfolket selvsagt har festet seg ved.

Gaathaug mener at både forsvaret og aktoratet har spilt voldsomt på følelser. Og da kan litteraturen komme til nytte. I en innledning som starter med «Det var en gang», eller Margrethe Munthes «sladrehank skal selv ha bank»

- De har prøvd å overgå hverandre med litterære referanser, sa Eggen.

- Mora til Cappelen toppet det da hun siterte Søren Kierkegaard: «Livet leves forlengs, men må forstås baklengs».