HARDCORE-SUKSESS: Rogalandsbandet Kvelertak er ute med ny singel, «Bruane brenn» - og neste måned kommer andrealbumet «Meir». Så blir det en omfattende vårturné, før sommeren og festivaltida setter inn. Foto: Sony Music
HARDCORE-SUKSESS: Rogalandsbandet Kvelertak er ute med ny singel, «Bruane brenn» - og neste måned kommer andrealbumet «Meir». Så blir det en omfattende vårturné, før sommeren og festivaltida setter inn. Foto: Sony MusicVis mer

Mye vil ha «Meir»

Kvelertak går for verdensherredømme.

Det har vært veldig mye Kvelertak de siste tre åra - nå blir det enda «Meir».

Et av Norges mest hardtslående band slår hardere - i alle retninger.

Brenner broer 300 spillejobber rundt om i verden de siste tre åra har også gjort dem mer treffsikre.

- Vi er blitt mye bedre. Bare i 2011 hadde vi mer enn 200 spillejobber, forteller Erlend Hjelvik og Vidar Landa.

Dagbladet møter to av de unge mennene i Rogaland-sekstetten Kvelertak på en frokostrestaurant i Oslo. Singelen «Bruane brenn» er ute, som første smakebit på det kommende albumet «Meir».

I tidsklemma Fem av gutta bor i Oslo nå, mens sanger og frontfigur Erlend Hjelvik holder hus på Karmøy sammen med kjæresten. Det vil si, når han og bandet ikke er på turné, da. De siste tre åra har nærmest vært en sammenhengende busstur gjennom Europa, Australia og Amerika.

- Det som bekymret oss mest, var å få tid til å lage ny plate, sier Erlend Hjelvik.

Medlemmene er i midten og slutten av 20-åra. Bare en av dem har stiftet familie og fått barn. Men det legger ingen hindringer. Skal man overleve, så gjelder det å være på veien.

- Det er på veien vil aller helt vil være, sier en av bandets tre gitarister, Vidar Landa.

En million kroner Omfattende turnévirksomhet tærer verken på kreftene eller vennskapet i Kvelertak. Å overleve i en buss lærte de seg det første året. Det handler om å kjenne hverandre og ikke tråkke på ømme tær.

- Det er viktig å treffe andre enn bare oss bandet, det er lett å bli lei hverandre, sier Vidar.

Kvelertak brukte Statoil-stipendet godt. En million kroner til utenlandslansering, som bandet fikk på Bylarm for to år siden, har vært viktig.

Skamløst «Meir» slippes i slutten av mars. Gutta beskriver albumet som mer variert. Det er både hardere og mykere enn debuten. Hovedvekten er hardcorepunk med elementer av metal.

- «Meir» er mer av alt. Tekstene er fremdeles på rogalandsdialekt, sier Erlend.

Bandet omtaler «Meir» som primalt med et skamløst uttrykk. Ingen tvil om at deres ungdommelige hovmod og selvsikkerhet er en viktig drivkraft i musikken, som glefser og snerrer mot sitt publikum.

- Det er ingen vei tilbake, sier Erlend - hva mer kan vi si.