EN TID FOR FINJUSTERING: Takket være staten har familiene fått økt fokus, og bedre økonomiske levekår. Nå er det på tide å ta tak i finjusteringene. Arkivfoto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
EN TID FOR FINJUSTERING: Takket være staten har familiene fått økt fokus, og bedre økonomiske levekår. Nå er det på tide å ta tak i finjusteringene. Arkivfoto:Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer

Mye vil ha mer

Det eneste logiske er å forlenge foreldrepermisjonen.

Hver eneste morgen priser jeg meg lykkelig over at jeg bor i et land som betaler foreldre for å være hjemme med barna sine et helt år. Det er fantastisk. Men, det er dessverre ikke nok. Systemet har fortsatt en ganske betydelig svakhet.

Den har ført til at jeg nå er dagpappa. Sønnen min har akkurat fylt ett år, men fortsatt trasker jeg hjemme og tørker snørr et cetera. Permisjonstiden er ute, men han har ikke plass i barnehage før 1. august. Denne skjebnen deler jeg med svært mange andre foreldre, for selv om det er nær full barnehagedekning er du ikke sikret barnehageplass i det øyeblikk barnet ditt er fylt ett år. For mange er gapet mellom endt permisjonstid og oppstart i barnehage på mange måneder, og det hullet er ikke lett å fylle. Er barnet ditt født etter 1. september, mister du også retten på å være med i hovedopptaket samme år — og kan risikere å måtte vente nesten et helt år til før du får barnehageplass. Du aner bare ikke akkurat hvor lenge, noe som også gjør at det er helt håpløst å planlegge framtida.

For min egen del er det et hyggelig hull å fylle. Jeg får være sammen med sønnen min i tre måneder til, men det er stramt økonomisk når en vanlig journalistlønn blir byttet ut med kontantstøtte på 3300 kroner. Foreldre som meg er sikkert sjeleglade for kontantstøtten, men det er antakelig fordi de ikke har våget å tenke på et enda bedre alternativ: Å forlenge foreldrepermisjonen fram til den dagen barnet ditt har fått tilbud om barnehageplass. Forutsatt at du søker, naturligvis.

I dag fungerer kontantstøtten som en tynn livline for foreldre som velger å være hjemme fram til barnet får plass i barnehage — og til å lønne en hær av dagmammaer av varierende kvalitet. I tillegg hindrer den integrering av innvandrere og KrF-ere. For oss var dagmamma ikke et aktuelt alternativ, siden perioden ikke var lengre enn tre måneder. Vi syntes det virket litt usympatisk å sende ham til en fremmed dagmamma — for så å flytte ham over til en ny, fremmed arena med over 150 barn akkurat på det tidspunktet hvor han kanskje begynte å bli vant til dagmammaen. I tillegg har sønnen min en kusine som er i akkurat samme situasjon, så da passer jeg henne også. Det er bare å gå inn på et hvilket som helst mammaforum på nett, og du vil kunne lese tusenvis av ulike historier om hvordan hver enkelt familie løser floka fram til barnehageløsningen — der hovedingrediensene i hovedsak er reduserte stillinger, besteforeldre her og der og avdragsfrihet på lånet. Pluss Mastercard.

Skal barnefamiliene velte enda en kostnad over på resten av skattebetalerne? Nei, det skal de ikke, for vi skal avvikle kontantstøtten i samme slengen. Nå har vi endelig en ny idé for bedre bruk av pengene, og når vi forlenger foreldrepermisjonstida forsvinner også det eneste halvveis fornuftige argumentet for kontantstøtten — å hjelpe til i perioden fram mot barnehagestart for ettåringen. Så kjære politikere, her har dere ideen. Og selv om jeg godt kunne trengt pengene akkurat nå, så skal dere få den av meg helt gratis.