Myke Mari ...på engelsk

Mari Boine er glad, og jakter på enda mer glede og dans. Det høres på hennes nye plate, der hun også synger på engelsk.

Om det skyldes at hun har kost seg i den deilige sommeren som har vært nordpå eller de to månedene på reise i Senegal og Gambia, kan hun ikke si sikkert. Det skyldes i alle fall ikke mørketida. Det er hun sikker på.

- Jeg viser nok med dette en ny side ved meg. En varere og mykere - og kanskje mer hengiven side. Det vil nok overraske mange, medgir Mari Boine, som har testet låtene på noen av sine søsken som ikke alltid har vært like begeistret for hennes musikk. Denne gang er de derimot svært fornøyde med hva hun har gjort.

Tryggere

Mari Boine er ikke så sint på den nye skiva «Balvvoslatjna», som betyr «offerstedet» på norsk. «Room of worship» kalles skiva for det mer internasjonale markedet.

- Men sinnet mitt føler jeg ligger der. Det kommer bare fram på en annen måte. Jeg hadde lyst til å nå langt inn i det mentale rommet med denne plata - og i det rommet kan du ikke rope og skrike. Rommet er for sakralt, understreker Boine.

Melodien er mer framtredende på den nye plata - og den er varere enn noen gang. De voldsomme rytmiske og suggererende låtene er nesten borte. Bandet får utfolde seg mer, ikke minst Boines mangeårige gitarist Roger Ludvigsen.

- Både jeg og bandet er tryggere på det vi holder på med. Vi har lekt mer, utfoldet oss mer.

Boine har også begynt å synge på engelsk. Legendariske Buffy Sainte-Maries «Eagle man/Changing woman» er med på plata, en låt som har betydd mye for Boine. Sainte-Marie skal også skrive tekster for henne i framtida, og hun røper at hun har planer om å oversette mytiske tekster på samisk til engelsk.

Opera

- Jeg sliter med å skrive tekster. Jeg er lei av mine egne minimalistiske tekster. Denne gang var det naturlig for meg å ta med en låt der jeg synger på engelsk. Det er ikke noe problem å gjøre både og. For meg er det en utfordring å kommunisere med ord på et større språk.

- Svikter du ikke da ditt eget språk?

- Nei, for meg er det bare en naturlig progresjon. Neste gang kan jeg synge opera.

- ...på Vestbanen?

- Nei, i Finnmark, sier Mari Boine - og ler.

SOMMERDANS: Det har blitt en mykerer, varere og kanskje mer hengiven plate, sier Mari Boine.