Myke tak

SOMMERENS META

-softrock-øyeblikk: Å høre Euroboys' «Soft Focus»-album i bilen på Ventura Freeway i Los Angeles, svinge ned Topanga Canyon, ut på Pacific Coast Highway og bort til Zuma Beach. Det blir ikke mer vestkyst enn dette i 2004, så framt du ikke får lov til å dyppe deg i bassenget til en av gutta i Toto.

Gøy da å komme hjem til en ustyrtelig artig softrockdebatt hvor støle kamphaner fra det harde 80-tallet atter har funnet fram bøtte og spade og inntatt sandkassa. «Pappaen min er mer vestkyst enn pappaen din!»

Spesielt har ordvekslingen mellom Tom Sjeklesæther fra Puls- og Beat-leiren (countryfisert verdensbilde) i det ene hjørnet og Smuget-segmentet representert ved Rolf Graf (studioperfeksjonert verdensbilde) i det andre, vært en fryd.

BAK DE «NYE»

argumentene er det lett å se at tida har stått stille: Gamle konfliktlinjer og frekke personkarakteristikker fra det harde, musikalske Oslo-åttitallet kommer remastret med bonusspor, komplett med debattintroduserende linernotes signert Kjetil Rolness her i Dagbladet.

To ting synes klart: Det ene er at definisjonen av hva som faktisk er vestkyst-/softrock er så åpen. Ok, det gir plusspoeng om artisten har bodd i Los Angeles og hatt et visst kokaininntak på 70-tallet, men ellers er det vel slik at enhver person med stor platesamling kan gi sin egen 78 minutter lange CD-R-versjon av Sannheten.

Det andre er at debatten går langs mange forskjellige akser; trendfølsomheten blant musikkjournalister, flinkis vs ikke-flinkis, countryrock vs fusionpop, kule folk vs treig platebransje etc. Alle er enige om at Euroboys og Jim Stärk er historiebevisste og dyktige videreførere av vestkysttradisjonen her hjemme - men hvem har lov til å si det høyt?

DEN PERFEKTE

, sommerlette, sommerhete estetikkdebatt er dermed et faktum. Måtte den eskalere ytterligere når «Tussler»-utgaven av Motorpsycho frekt nok blander vestkystinfluenser inn i sørstatscountryrocken sin (eller er det motsatt?), Jim Stärk slipper ny radiosingle fra sin supre EP, og ikke minst debattens grande finale : Kan man si at Bjørn Eidsvåg er softrock?

Han er jo tross alt fra Sørvestlandet.