Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mykle, Agnar

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eystein Eggen forteller her om forfatteren. Eggen var Mykles svigersønn gjennom nærmere tjue år, og har gitt ut biografien «Agnar Mykle: en dikterskjebne».

Hvordan ble Mykle forfatter?

- Da han som gutt ruslet nedde ved Nidelvens stille vann i Trondheim og så opp på domkirken som på nytt reiste seg under hans morbrors faste hånd; den kom da over unge Mykle, tanken å bygge en katedral i ord, der historien suste omkring skarpt portretterte personer og hvorfra skip dro så vide om land.

Hva tror du var Mykles beste leseropplevelse?

- Snorre Sturlasson, naturligvis.

Hvem var Mykles litterære forbilder?

- Eddakvadene og Thomas Wolfe.

Hvordan arbeidet forfatteren?

- Som om han hadde Fanden i hælene. Derfor var det så viktig å ha siste setning klar, i tilfelle hin Onde skulle hente ham, for så fikk Agnar i det minste det siste ord.

Og ellers...

- Hans morfar seilte sin jekt ned til Trondheim by fra Ramfjord i Namdalen, en grend som huset mange flinke fortellere og eventyrlige typer; en slektens sjarm som fulgte Mykle hele livet, selv da han var blitt gammel og hadde mistet en fortann.