Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mykles romferd

«LSD er den lille manns romskib», skriver Agnar Mykle. Nå foreligger hans egen beretning om romferden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Hvor perfekt denne guds plan for skapningen er, det oppdaget jeg for noen år siden, da jeg lot meg innvie i mysteriet, i det som de gamle indianere kalte «gudenes språk», en innvielse som du i våre dager kan oppnå gjennom LSD.»

Ordene tilhører Agnar Mykle, og er hentet fra «En glad mann», en av tekstene i «Alter og disk», den andre samlingen med brev og annen prosa fra forfatterens etterlatte papirer.

Gjennom 28 livbejaende og begeistrete manuskriptsider meisler Mykle ut sine opplevelser med det narkotiske stoffet, det han omtaler som en «kosmisk massasje».

I TRE PERIODER  - på ti, tolv og tretten dager  - i 1966-67 gjennomgikk Mykle en LSD-assistert psykoteriapi på Modums Bads Nervesanatorium. En terapi han selv tok initiativet til, etter at han i et tidsskrift leste et intervju med en nervelege som brukte LSD på sine pasienter.

«Det jeg er på jakt efter er et nytt miljø, en ny verden, å sette meg selv inn i; derfor spisser jeg øyne og ører, der hvor jeg leser at en pasient, i en seance med LSD, hadde sett sin egen fødsel», skriver Mykle.

MYKLE SKRIVER BREV til legen, berømmer ham og klager over sin egen depresjon. Og får adgang til «det faustiske univers, det som er på den annen side av tidsaksen».

«Mitt opphold ble faktisk betalt av Trygdekassen! Endelig fikk jeg noe igjen for all den premie jeg har betalt i alle disse år! Jeg fikk det igjen med renter!» skriver Mykle.

«Jeg reiser gjennom verden, gjennom livet, gjennom historien; det virker som om reisen foregår i alle retninger, i tid og rom: nedover, oppover, fremover, bakover, rundt, på linje', skriver han.

BEGEISTRINGEN til tross, LSD passer ikke for hvem som helst: «Såfremt du noensinne skulle, ville, burde, måtte, kunne ta LSD (merk: alle de fem modale hjelpeverbene må gå sammen, i en enhet, før du har lov til å tømme, på fastende hjerte, i en hospitalskorridor, et halvt glass vann med 250 milligram LSD, og gå inn i det faustiske univers; - hvis bare étt av de fem modale hjelpeverbene mangler i din beslutning og i ditt utstyr, så har du intet i Guds rike å gjøre, og straffen for ditt bomskudd vil følge av seg selv)», advarer han.

Og har mer rett enn han selv innså, skal man tro Anders Heger, som skriver Agnar Mykles biografi.

EKSPERIMENTENE var med på å parkere Mykle kunstnerisk. I mange år produserte han ikke noe som var publiserbart. Det er liten tvil om at LSD var en medvirkende årsak, mener Heger.

- Preget LSD-eksperimentene det han skrev siden?

- Ja. Det lar seg helt tydelig avlese, først og fremst i stilen, som på denne tiden ble stadig mer usammenhengende og ustrukturert.

- Brukte han LSD noen gang seinere?

- Nei.

- Angret han selv på dette i ettertid?

- Nei. Mykle betraktet stort sett sitt liv som en eneste lang opptur.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!