Myndig usikkerhet

Monument over en skarp og vittig stjerneskribent som aldri ble forutsigbar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Sissel Benneche Osvold var glad i å flørte med den forslitte ideen om at mangt og mye var bedre før.

Men hun er både for intelligent og forfengelig til å la noen kunne ta henne for nostalgi: Å synes ungdommen bare er dum og røkte kjøttpølser med ertestuing alltid bedre enn spinatmoussen og mangosalaten hun tidlig yndet å drive gjøn med. Inntrykket man sitter igjen med etter å ha lest 320 tettpakkede sider med Osvold-tekster fra de siste 15 åra hennes i Dagbladet, er at hun er umulig å redusere til én posisjon. Vi har henne aldri helt.

Visst er hun tett knyttet til kvinnesaken i 1970-åra og kampen for fri abort, visst ser hun seg også selv i konteksten av 1968-generasjonen og de uunngåelige politiske stridene med AKP, visst har hun særlig hjerte for svake grupper i samfunnet, enten det er funksjonshemmede, psykisk syke eller pleietrengende gamle («gamle damer» liker hun i det hele tatt spesielt godt).

Men hun kunne like gjerne harselere over unge feminister eller søvndyssende sekstiåtterholdninger som over Stein Erik Hagen og Rune Gerhardsen.

Kontekst

En svakhet ved «Siste stikk», som i likhet med de fleste artikkelsamlinger bør nytes i små doser av gangen, er at leseren ikke får vite noe om konteksten artiklene har stått i. Alle som leser aviser vet at sammenhengen tekstene er plassert i er helt avgjørende for hvilke (sjanger)forventninger leseren bringer med seg, og hvordan de skal leses.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer