Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Beredskap i hjemmet:

Myndighetene anbefaler jod-tabletter. Skal du freake ut?

Når vi nå blir anbefalt å ha jod-tabletter hjemme i tilfelle en atomulykke er det lett å bli engstelig.

På apoteket: Statsministeren stikker innom et apotek på vei til møte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
På apoteket: Statsministeren stikker innom et apotek på vei til møte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så, skal du kjøpe jod-tabletter eller ikke? Du vet, de som barn og unge bør ta i tilfelle en atomulykke for å redusere risikoen for kreft i skjoldbruskkjertelen? Anbefalingen er nylig gitt av Statens strålevern. De koster 300 kroner pakken.

Spaltist

Sebastian Stein

har ledet en rekke utenlandsoperasjoner for Leger Uten Grenser i krig og katastrofeområder. Han skriver i Dagbladet for egen regning.

Siste publiserte innlegg

Noen påpeker riktignok at beskyttelsen kun er delvis siden tablettene ikke forhindrer de mange andre typer kreft som kan komme som følge av stråling.

Det stemmer. Å ta jod-tabletter for barn og unge utgjør bare ett av flere råd for å beskytte seg. Å holde seg innendørs etter en atomulykke er et annet viktig råd. Det gjør ikke jod-tablettene mindre viktige. Snarere tvert i mot. Har du ikke tablettene hjemme kommer du deg neppe til apoteket uten å gå utenfor huset.

Andre innvender at dersom de unge i din husholdning har et godt og sunt jod-inntak gjennom kosten så er tablettene unødvendige.

Dét er derimot en mager trøst dersom ulykken først er ute og du ikke har vært flink til å gi barna dine jodholdig mat.

Ernæringsrådet antar at en betydelig andel barn og ungdom i Norge har for lavt inntak av jod. Å spise sunt er et preventivt tiltak. Å ha jod-tablettene er et beredskapstiltak. Det ene utelukker ikke det andre.

Til slutt har du de som stiller seg spørsmålet om de ikke også skal skaffe seg et nød-lager av vann, hermetikk, brensel og så videre.

Er jod-tabletter første steget til å bli doomsdayprepper?

Nei. De behøver ikke være det. Når vi nå blir anbefalt å ha jod-tabletter hjemme i tilfelle en atomulykke er det lett å bli engstelig – eventuelt ignorere rådet. Vet myndighetene noe vi ikke vet? Er sjansen for en katastrofe virkelig så stor? Folk vil reagere forskjellig. «Pøh, det hele er overdrevet» eller «hjelp, nå må dommedagen være nær» er begge naturlige reaksjoner.

Slik er det ofte med hendelser som har lav sannsynlighet og store konsekvenser. Som en atomulykke. De er vanskelige å forholde seg til.

Folk opplever forskjellige typer farer på forskjellig vis. Ville du vært mest redd for å være i et område med Ebola, eller i en krigssone? Velger du å være i et område med det usynlige og mystiske ebola-viruset som du kan beskytte deg ganske godt mot dersom du følger hygienereglene? Eller velger du krigssonen med godt synlige bombefly som aktivt jager menneskelige mål? Om dét har folk vidt forskjellige holdninger. Bare spør de rundt deg hva de ville gått for.

Fra min egen erfaring med beredskapsarbeid i katastrofeområder vet jeg hvor viktig det er å være strukturert, og å ta sine personlige følelser ut av ligningen, når man planlegger for å være forberedt på det verste.

Vurder på hvilke måter du kan redusere sjansen for at noe skjer, hvordan man kan redusere konsekvensene det får om det skulle skje, samt hva du skal gjøre dersom det skjer. Viktigst av alt: fokuser på hva du ganske enkelt kan gjøre noe med, helst uten at det koster deg en formue i penger eller tid.

I huset ditt har du antakeligvis røykvarsler, brannslukkingsapparat og førstehjelpsskrin. Likevel går du neppe rundt og tenker på brann og skade dagen lang. Det går altså an å øke beredskapen litt uten å få panikk eller overdrive sannsynligheten for at noe skal gå galt.

Skal du også skaffe et nødlager av vann, hermetikk, brensel og annet? Mange av tingene myndighetene anbefaler at man skal ha har du trolig hjemme allerede, men det skader ikke å ta en titt på listen og se hva du mangler. Rådene er helt overkommelige for de fleste av oss.

Betrakt den lille ekstra beredskapen som et brannslukkingsapparat. En normal ting å ha, og ikke et bud om katastrofe. Ingen grunn til å freake ut, altså.

Jod-tablettene får du på apoteket.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!