Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Myndighetene bekymret over DiCaprio-film

Mener «Blood Diamond» gir feil bilde av virkeligheten. Se trailer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hjerteknuser Leonardo DiCaprios karriere har tatt en mørkere vending siden gigantfilmen «Titanic». Her i Norge er han aktuell med «The Departed», en amerikansk versjon av Hong Kong-actionfilmen «Infernal Affairs».

Og i USA er DiCaprio premiereaktuell med filmen «Blood Diamond». Tittelen er hentet fra ulovlig diamanthandel i konfliktsoner, der salget av disse blodige diamantene skal ha vært viktig for finansieringen av kriger i land som Angola, Liberia, Kongo og Sierra Leone. Dette skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Bekymret

Nå er amerikanske myndigheter bekymret for at «Blood Diamond» vil gi et feil bilde av dagens diamantindustri.

Filmen har den blodige borgerkrigen i Sierra Leone som bakteppe. DiCaprio spiller en sørafrikansk leiesoldat som sammen med fiskeren Solomon Vandy (Djimon Hounsou, kjent fra filmer som «Amistad» og «Lara Croft - Tomb Raider») jakter på en sjelden rosa diamant.

Filmen er satt til slutten av 90-tallet, og dette er et tidspunkt amerikanske myndigheter vil fokusere på. Paul Simons er den i USAs innenriksdepartement som har ansvaret for problemet med denne handelen

- Vi mener filmen gir et korrekt historisk bilde av diamantindustrien den gang, sier han ifølge AP i en pressekonferanse hvis mål var å hindre at publikum skulle misforstå dagens situasjon.

Kimberley

ACTIONDRAMA: «Blood Diamond» defineres som et actiondrama. I tillegg til DiCaprio og Hounsou (bildet) spiller Jennifer Connelly. Foto: WARNER BROS/SANDREW METRONOME
ACTIONDRAMA: «Blood Diamond» defineres som et actiondrama. I tillegg til DiCaprio og Hounsou (bildet) spiller Jennifer Connelly. Foto: WARNER BROS/SANDREW METRONOME Vis mer

Grunnen til myndighetenes bekymring er at Kimberley-prosessen startet i 2002. Her er grunnidéen ifølge BusinessWeek.com at diamanthandlere må dokumentere hvor diamantene stammer fra. Og det virker, skal vi tro Simons. Han hevder at omfanget av den ulovlige diamanthandelen er mye mindre i dag enn på slutten av 90-tallet. Tallet, ifølge Simons, har falt fra mellom fire og 15 prosent av totalomsetningen til mindre enn en.

Menneskerettighetsorganisasjoner mener derimot at mindre enn en prosent uansett er for mye, og blant annet Amnesty International krever at omfanget må reduseres ytterligere.

- Myndighetene er viktige for å sikre at Kimberley-prosessen fungerer, sier Amnestys Internationals talskvinne Amy O\'Meara ifølge BusinessWeek.com.

«Blood Diamonds» har ifølge Filmweb Norges-premiere 26. januar neste år.

Les mer om skuespillerne og filmene i Dagbladet.nos filmbase. Du finner den på Dagbladet.no/film.

Hele Norges coronakart