Myndighetene kan og bør bestemme hvem, hvor og når ulike rusmidler skal være tilgjengelige

Avkriminalisering er bare første steg.

FLU HARTBERG
FLU HARTBERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den lovede avkriminaliseringen av rusmidler er et nødvendig steg på veien til å reparere en skamplett på Norges rykte som humanitær nasjon. Avkriminalisering kan gi en nedgang i overdosetallene, forhindre utenforskap og styrke rehabiliteringen. Men som Dagbladet skriver på lederplass 21. september, kan vi ikke stoppe der.

De største skadevirkningene skyldes at produksjon og omsetning er ulovlig og overlatt til kriminelle. Forbudet etterlater seg nemlig ødelagte liv på veien fra produksjon til forbruk. Produksjonslandene i Latin-Amerika, Asia og Afrika ødelegges i kampen mot narkotikakartellene, som tjener enorme summer på eksport av rusmidler til USA og Europa.

På veien til Europa risikerer mennesker livet for å smugle varer. Her hjemme er salget av narkotika en lukrativ vei inn i kriminalitet for sårbar ungdom og asylsøkere som har lite annet arbeid å gå til. Brukerne risikerer helsa ved å innta rusmidler av varierende renhet og med stoffer som er langt skadeligere enn stoffet de etterspør.

Løsningen på disse problemene er legalisering. Mange er imidlertid skeptisk fordi de assosierer legalisering med frislipp, og tror at forbud er det mest effektive virkemidlet staten har for å forhindre russkader. Sannheten er at det er forbud som likner mest på frislipp. Er du først kjent med hvor du får tak i ulovlige rusmidler er tilgangen i dag uten grenser. Dealerne bryr seg ikke om aldersgrenser, hvor rusa du er, eller om butikkene har stengt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer