Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mynten til salgs

Har ikke Norges Bank et historisk ansvar når den forvalter vår historie?

DEN KONGELIGE MYNT

på Kongsberg er landets eldste igangværende bedrift. Den har i mer enn 300 år ivaretatt et av de viktigste symbolene for statens makt og nasjonens enhet: pregingen av kongens portrett og våpenskjold på landets offisielle betalingsmiddel.

Nå truer eieren av bedriften, Norges Bank - en av fellesskapets kjerneinstitusjoner - med å selge den. Det er visst finnene som i øyeblikket er de beste i Norden til å få slike bedrifter til å gå med lønnsomhet. Men de vil nok ønske å flytte produksjonen til sine egne moderne fabrikker etter ei kort overgangstid. Og da blir det slutt på forholdet mellom Sølvverket og Den Kongelige Mynt, som har eksistert siden 1686.

MEN DET ER IKKE

arbeidsplassene som vekker bekymring når Norges Banks planer nå endelig begynner å bli kjent. «Mynta», som den kalles, er jo i seg selv et nasjonalt klenodium, et historisk minne på linje med Eidsvoll og Nidarosdomen. Sammen med den store og verdifulle myntsamlingen er den også en naturlig del av hele det museale komplekset som utgjør Sølvverket på Kongsberg. Uten sølvet hadde det ikke blitt noen myntproduksjon der.

EN SLIK

virksomhet kan ikke behandles som et hvilket som helst bilverksted. Den som eier den med tilhørende arkivalia, museumsgjenstander og eiendommer, har påtatt seg et ansvar som ikke uten videre kan fristilles gjennom en økonomisk transaksjon. Banken selv er en historisk institusjon som bør være kjent med hva det innebærer av kulturpolitiske forpliktelser. Norges Bank står for noe mer enn det som kommer fram i et økonomisk regnskap, selv om penger er dens hovedbeskjeftigelse. Dessuten lager jo banken selv sine penger. Den behøver vel ikke være så opptatt av de kortsiktige økonomiske hensynene som nå huserer i næringsliv og offentlig liv at den uten å drøfte det med antikvariske myndigheter eller Kongsberg kommune gir slipp på dette kulturhistoriske kjernesymbolet for Norge?

JEG VIL RÅDE

Riksantikvar Nils Marstein til å ta seg en tur opp til Kongsberg og se på «Mynta». Det har, etter hva jeg har hørt, vært planer om fredning av anlegget helt siden 1930-åra. Hvorfor ikke ta dem fram igjen, og dermed stikke noen pinner i hjulene for Norges Bank, som ser ut til å være eventyrlig historieløs? Sentralbanksjef Sven Gjedrem kan åpenbart mye om renter, men han er en slett ivaretaker av vår kulturarv hvis han selger til finnene og et myntsamlerfirma på Kolbotn. Da må han få hjelp fra dem som kan noe om det.

VI HAR DE SISTE

ukene sjokkert iakttatt den kulturhistoriske vandalismen som rammet Bagdad i kjølvannet av liberaliseringen i Irak. Store deler av vår vesterlandske historie ble stjålet eller smadret uten at befrierne løftet en finger til forsvar. Det skulle ta seg ut om vi gjorde noe liknende her hos oss. For vi kan da ikke vente at finnene tar vare på historien vår?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media