Mysterier i Moskva

Finurlig og pratsom russisk krim.

BOK: Russiske Aleksandra Marinina er en bestselgerforfatter i sitt hjemland. Hvis «Tilfeldighetenes spill», hennes første roman, er et representativt eksempel på hennes krimbøker, så er hun absolutt et navn å merke seg.

Eksentrisk analytiker

Heltinnen i «Tilfeldighetenes spill» er Anastasia Kamenskaja, til daglig kjent som Nastja, en eksentrisk, genial og særdeles anonym analytiker som jobber i kriminalpolitiet i Moskva. Hennes arbeidsmetode virker irriterende uproduktiv for de av kollegene som ikke kjenner henne:

Hun tilbringer stort sett hele arbeidstida på kontoret sitt, i dype tanker, finner sammenhenger der ingen andre gjør det og ser på sakene fra nye vinkler. Dessuten kan hun være handlekraftig, når det trengs.

Hetebølge

Året er 1992, og hovedstaden i det nye Russland er hjemsøkt av en voldsom hetebølge. Det betyr dessverre ikke ferie for politietterforskerne i byen, for et mystisk dødsfall krever all deres oppmerksomhet. Den døde er kriminologen Irina Filatova, et menneske som viser seg å være en god venn av alle.

Selv hennes mange ekselskere har et godt forhold til henne, og politiet står så å si uten spor etter noen gjerningsmann. Men det er før Nastja setter seg grundig inn i saken.

Maktmisbruk

Et viktig tema i «Tilfeldighetenes spill» er maktmisbruk fra høyerestående borgere, enten de er politifolk eller politikere, felles for dem er at de bruker sin stilling og sin innflytelse til å motarbeide etterforskerne. Det er ikke umulig at dette er den russiske virkeligheten, i hvert fall skriver Marinina om det på en svært overbevisende og troverdig måte.

En ting trekker ned i helhetsinntrykket av «Tilfeldighetenes spill», det er forfatterens litt for pratsomme skrivestil, men hun veier opp for det med en svært original heltinne og et naturlig og uanstrengt grep om kriminalromanens finesser. Verdt å prøve seg på, for dem som er ut etter nye krimhelter.