Mysteriet «A.I»

Hva skjer når mennesket leker gud og skaper en robot i sitt bilde? Steven Spielberg gir kanskje svar i «A.I.»

«David is 11 years old. He weighs 60 pounds. He is 4 feet, 6 inches tall. He has brown hair. His love is real. But he is not.»

Slik lyder ordene i traileren til Steven Spielbergs nye film, «A.I. Artificial Intelligence» (kunstig intelligens).

Nylig ble den første traileren lansert, og dersom du venter deg en vanlig trailer, blir du kanskje skuffet: «A.I.»-traileren gir deg ikke et eneste bilde fra filmen, og avslører ikke en eneste detalj rundt det topphemmelige filmprosjektet. Du lurer kanskje på om dette er et skritt videre i Spielbergs paranoia, eller om det er første ledd i en genial reklamekampanje for filmen. Dagbladet.no heller til den siste tolkningen.

De iherdige gutta hos Ain't it Cool News så litt nærmere på teaser-traileren og oppdaget at den som blir kreditert er en Jeanine Salla, Sentient Machine Therapist.

Sentient Machine Therapist? Hva i all vide verden er nå det for en tittel?

Gjør et lite søk på Internett og du finner hjemmesiden til Jeanine Salla. Der finner du ut at Salla er selve hjernen bak utviklingen av kunstig liv. Men det har vel ikke menneskeheten oppdaget riktig ennå? Ergo ser du på et godt skjult PR-triks fra Spielberg og co.

Leter du videre på hennes hjemmeside, finner du en rekke andre linker som har med fraksjoner for og mot kunstig liv. Du finner Coalition for Robotic Freedom som kjemper for frihet og like rettigheter for kunstig liv, og selvsagt Anti-Robot Militia som hevder at du må velge mellom din egen menneskelighet eller slaveri under maskinene.

Søker du videre finner du også nettsider for Sentient Property Crime Bureau, Metropolitan Living Homes, en side for «A.I»-design, en av designerne, Kate Nei, og til slutt Argon Institute of Technology» en utdanningsinstitusjon for de beste hjernene - både menneskelige og kunstige.

Med ett får man et litt mer komplett bilde hva Spielbergs film egentlig handler om.

Dette er nok bare begynnelsen på mysteriet rundt kunstig intelligens, og kampanjen kommer nok kun til å eskalere før premieren på «A.I». Hovedrollene i filmen spilles av Haley Joel Osment fra «Den Sjette Sansen», Jude Law, William Hurt og Frances O'Connor.