Mysteriet endelig løst

I over 50 år har tvilen hengt ved Nasjonalmuseets van Gogh-maleri. Nå mener eksperter ved Van Gogh-museet i Amsterdam at bildet er ekte.

EKTE: I over 50 år har det hersket usikkerhet om Nasjonalmuseets selvportrett av Vincent van Gogh er ekte. Nå mener forskere ved Van Gogh-museet i Nederland å ha bevist bildets autentisitet en gang for alle. Foto: Nasjonalmuseet / Anne Hansteen
EKTE: I over 50 år har det hersket usikkerhet om Nasjonalmuseets selvportrett av Vincent van Gogh er ekte. Nå mener forskere ved Van Gogh-museet i Nederland å ha bevist bildets autentisitet en gang for alle. Foto: Nasjonalmuseet / Anne Hansteen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I over 50 år har mysteriet vært uløst: Er van Gogh-maleriet «Selvportrett», som har vært i Nasjonalmuseets samling siden 1910, ekte?

Det var Nasjonalgalleriets første direktør Jens Thiis som kjøpte selvportrettet av den nederlandske maleren Vincent van Gogh for over hundre år siden.

Bildet har likhetstrekk med to andre van Gogh-selvportretter, som befinner seg i henholdsvis National Gallery of Art i Washington og Musée d’Orsay i Paris.

På 1970-tallet ble det imidlertid reist tvil om bildet er autentisk. Det framstår uferdig, og skiller seg fra andre van Gogh-verk på flere punkter.

Nå mener en gruppe forskere ved Van Gogh-museet i Nederland å ha bevist en gang for alle at bildet er ekte. I tillegg mener de at bildet er det eneste kunstneren har malt mens han led av en psykose.

I dag legger de fram funnene sine i en pressekonferanse i Amsterdam. Resultatene publiseres også i kunsttidsskriftet Burlington Magazine.

- Annerledes

Kunsthistoriker Louis van Tilborgh er blant dem som har ledet undersøkelsene. Han forteller at han har kjent til verket i en årrekke, men at han ikke hadde sett det før det ble sendt fra Nasjonalmuseet til van Gogh-museet i 2014.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer