Mysteriet Jake Gyllenhaal: Hvor høy er han egentlig?

En sak for podcastdetektiv Starlee Kine i «Mystery Show».

HØYT OG LAVT: Jake Gyllenhaal i filmen «Source Code». En seeer av filmen ga podcasten «Mystery Show» i oppdrag å finne ut hvor høy Gyllenhaal egentlig er.
HØYT OG LAVT: Jake Gyllenhaal i filmen «Source Code». En seeer av filmen ga podcasten «Mystery Show» i oppdrag å finne ut hvor høy Gyllenhaal egentlig er.Vis mer

Ikke et vondt ord om god, gammeldags radio, men det er noe med podcastformatets plastisitet, intimitet og distribusjonsmåte som stadig drar meg inn i nye lytteopplevelser, den ene særere enn den andre. Denne uka: «Mystery Show», den tredje podcasten fra Gimlet Media, som jeg tidligere har omtalt som et av de nye, podcastbasdrte mediehusene som blant annet står bak den eminente teknologipodcasten «Reply All».

I «Mystery Show» løser programleder Starlee Kine mysterier fra virkeligheten.

Kine har bakgrunn fra flere andre podcaster med historiefortelling i fokus, deriblant gamle Rett på nett-favoritter som «This American Life» og «The Moth». Mysteriene er det familie, venner eller lyttere som kommer med. Reglene er enkle: Mysteriet må ikke kunne løses med googling og annen nettbruk, og personen som kommer til Kine med mysteriet må være ute av stand til å løse det selv.

Kine er en eminent historieforteller, og tilfører humor og emosjonell tyngde til opprullingen av mysteriene. Det kommer godt med, for det er ikke alltid selve mysteriet er av det mest dramatiske slaget. Mye av lyttegleden ligger i hvordan historien fortelles.

I seriens første episode er det Kines venninne Laura som kommer med mysteriet. En mørk kveld for ti år siden leide hun en videokassett i den lokale videosjappa. Da hun kom tilbake for å returnere videoen dagen etter, var butikken tømt og stengt for godt. Kvelden før var det overhodet ingen ting som tydet på at butikken skulle stenge. Ingen opphørsssalgsskilter, ingen halvtomme hyller. Hva skjedde? Hvor ble det av videobutikken?

I episoden «Source Code» presenteres mysteriet av David, en tidligere politisk tegner som, ifølge Kine, prøver å gjøre seg et levebrød av å spisse folks blyanter per postordre (!). En mann med god tid til å gruble over små og store mysterier, altså. David forteller at han da han så hackerfilmen «Source Code» med Jake Gyllenhaal, la han merke til at Gyllenhaal noen ganger så ganske kort ut, andre ganger ganske høy.

LØSER MYSTERIER: Starlee Kine leder podcasten «Mystery Show». Foto: Gimlet Media
LØSER MYSTERIER: Starlee Kine leder podcasten «Mystery Show». Foto: Gimlet Media Vis mer

Men hvor høy er egentlig Gyllenhaal?

På nettet har David lest at skuespilleren selv sier han er «comfortably six feet tall», altså et sted mellom 182 og 183 centimeter. Men informasjonen er omstridt, og det viser seg at den diskuteres heftig i ulike nettforum blant Gyllenhaal-fans over hele verden.

Så Kine legger ut for å finne ut hvor høy Jake Gyllenhaal egentlig er. Etter en episode med mye detektivarbeid, lykkes Kine til slutt å få Gyllenhaal selv på telefonen, som etter en del småflørtete og kokett frem og tilbake forteller at han i virkeligheten er - spoileralarm! - 5 fot, 11 og en halv tomme, altså 181 centimeter. Noe skuffende er det kanskje at Kine ikke er mer detektiv - eller mer journalist - enn at hun velger å ta filmstjernens opplysninger om egen høyde for god fisk. Men, skitt, la gå:

Mysterium løst.

Selv om podcastformatet åpner for smalere, særere og langsommere formater enn vanlig radio har rom for, er det fortsatt noen markedslover i spill. Podcasten «Invisibilia», som jeg skrev om i januar, fhar det vært stille om lenge Jeg er ikke sikker på om jeg kommer til å følge «Mystery Show» fast. Mysteriene er kanskje litt i overkant hverdagslige, selv om det gjøres svært mye ut av dem. Men jeg gir Kine og podcastmysteriene noen episoder til. 

Oppdatert: På Twitter gjør en leser, @Barokadi, meg oppmerksom på at «Invisibila» er på vei tilbake med sesong to, noe som også fremgår av podcastens Facebook-side