Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mysteriet krimdronningen tok med seg i graven

Hva skjedde da Agatha Christie forsvant i 11 døgn?

ULYKKELIG: Den unge Agatha Christie hadde mange grunner til å være ulykkelig da hun forlot hjemmet sitt i desember 1926.
ULYKKELIG: Den unge Agatha Christie hadde mange grunner til å være ulykkelig da hun forlot hjemmet sitt i desember 1926. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britene elsker skandaler, enten de dreier seg om kongelige, spioner, fotballspillere eller andre kjente mennesker. Forfattere, for eksempel. Damen som med en viss rett kan kalles tidenes største krimforfatter, Agatha Christie (1890-1976), etterlot sine landsmenn med et oppsiktsvekkende mysterium som aldri er blitt løst.

PUBLISITET: Den inntil da relativt ukjente Agatha Christie havnet på førstesida, her i Daily Mirror. Hennes forsvinningsnummer ble til og med oppslag i New York Times.
PUBLISITET: Den inntil da relativt ukjente Agatha Christie havnet på førstesida, her i Daily Mirror. Hennes forsvinningsnummer ble til og med oppslag i New York Times. Vis mer

Riktignok har flere forskere, biografer og forfattere forsøkt å finne svar. Mer eller mindre sannsynlige teorier er blitt lansert. Men fortsatt mangler detaljene rundt Christies spektakulære forsvinningsnummer i 1926. Ingen vet med sikkerhet hva hun foretok seg i 11 mørklagte dager fra 3. til 14. desember.

Kanskje visste hun det ikke engang selv. I den grad hun har etterlatt seg selvbiografiske skisser bidrar hun ikke til å løse den gåten hennes lesere aldri har fått løst.

Agatha Christie var den første som ble kalt krimdronning. Hun holder fortsatt tronen, selv om begrepet brukes i hytt og vær om hennes kvinnelige kolleger både i hjemlandet, i USA, i Norge og ikke minst i Sverige. Christie er the greatest, med sine 80 romaner og novellesamlinger, oversatt til 100 språk, sine to milliarder solgte bøker og sine ikoniske detektiver, Hercule Poirot og Miss Marple. For ikke å snakke om skuespillet «Musefellen», som har gått sammenhengende på teaterscenen i London siden 1952.

Selv vår hjemlige superveteran Gunnar Staalesen, som jobber i motsatt ende av krimlitteraturen som sjanger, den hardkokte detektivromanen, tar de største ord i bruk når han omtaler henne:

«Agatha Christie er først og fremst intrigenes dronning. Hun utviklet sin metode, som definitivt kan kalles Agatha Christie-metoden, til perfeksjon, på en måte ingen har gjort etter henne.

Og metoden er stort sett denne: Et visst antall mennesker samles innenfor et avgrenset område – i de ekstreme tilfellene på en øy, et skip, et tog som står fast i snøen etc., men like ofte på en britisk herregård, i den urtypiske britiske landsbyen, på et hotell i London eller ved sjøen. Med disse personene som spillebrikker legger forfatteren opp sin intrige. Det dreier seg nesten alltid om arv og penger. Mordmetoden er som oftest gift, som hun har all verdens kunnskaper om, eller til nød den berømmelige ‘stumpe gjenstand’

Stilistisk og språklig var hun langt fra noen virtuos. Komposisjonen var hennes styrke. Hennes fjerde bok om Hercule Poirot, for eksempel, «The Murder of Roger Ackroyd» har en løsning som bare var brukt én gang tidligere, av den norske krimforfatteren Stein Riverton alias Sven Elvestad. Boka kom ut i juni 1926 og var den ambisiøse forfatterens hittil største suksess.

KRISE: Agatha Miller tok flygeren Archiebald Christies navn da de to giftet seg i 1914.
KRISE: Agatha Miller tok flygeren Archiebald Christies navn da de to giftet seg i 1914. Vis mer

Men da hun et halvt år seinere, nærmere bestemt 3. desember 1926, kysset sin sju år gamle datter farvel, overlot henne til barnepiken og kjørte av sted i sin Morris Cowley, var hun fortsatt forholdsvis ukjent. Kjøreturen endte i en grøft noen kilometer unna hjemmet i Berkshire, kalt Styles etter debutboka fra 1920. Der lå bilen veltet, med en pelskåpe og en koffert i baksetet og Agatha Christies førerkort i hanskerommet. Frontlyktene sto på. Men forfatterinnen var ikke i nærheten.

Saken vakte enorm oppsikt. Snart figurerte den som hovedoppslag i britiske aviser. Etter noen døgn sto den til og med i New York Times. 1000 politimenn ble satt inn i letingen. I tillegg gikk 15 000 frivillige manngard i området. For første gang i engelsk historie ble fly satt inn i ettersøkingen. Mens tida gikk, økte antallet teorier og spekulasjoner om hva som kunne ha skjedd.

Innenriksministeren William Joynson-Hicks gikk offentlig ut og ba politiet øke innsatsen for å løse saken. To av Agatha Christies kolleger forsøkte å hjelpe til. Dorothy Sayers oppsøkte området for å bistå politiet i etterforskningen. Hun skrev året etter en roman, «Unnatural Death», bygd på hendelsen. Sir Arthur Conan Doyle, som var en ivrig spiritist, fikk tak i en av Christies hansker og oppsøkte et medium for å forsøke å få hjelp fra oven.

Slik gikk dagene. Inntil 14. desember. Politiet fikk en henvendelse fra hovmesteren på Old Swan Hotel i Harrogate. Han kunne fortelle at en av gjestene bodde på dette kjente spa-senteret under navnet Teresa Neale. Men det var ingen tvil, hun var Agatha Christie og ingen annen. Hun var blitt gjenkjent av han som spilte banjo i husorkesteret, Bob Tappin. Hun skal ha deltatt ivrig i selskapslivet. Sammen med Agatha Christies ektemann dro politiet til hotellet og satte seg i spisesalen. Ikke lenge etter kom «Teresa Neale» inn og satte seg til å lese en avis.

SJETTE ROMAN: Agatha Christies sjette roman, den fjerde med Hercule Poirot, ble et gjennombrudd.
SJETTE ROMAN: Agatha Christies sjette roman, den fjerde med Hercule Poirot, ble et gjennombrudd. Vis mer

Hennes mann gikk bort til henne. Men hun kjente ham ikke igjen. Enkelte vitnesbyrd kan fortelle at hun utbrøt: «Neimen se, min bror er også her.» Etter hvert lettet tåka og hun kom til seg selv. Hun påsto i alle år seinere at hun hadde hukommelsestap og ikke husket noe etter at hun kolliderte.

Men det var ikke helt ut av det blå hun hadde reist hjemmefra. Hun var dypt nede rent psykisk, av minst to årsaker. For det første var moren hennes nettopp død av bronkitt. For det andre var det blitt avslørt at hennes mann hadde et forhold til sin 25 år gamle sekretær. Rett før Agatha Christie satte seg bak rattet, hadde han reist på weekendtur sammen med henne. Hun het Nancy Neale og hadde altså det samme etternavnet som forfatteren brukte da hun skrev seg inn i Harrogate.

Den samme kvelden hun reiste, hadde hun og ektemannen kranglet. Da hun forsvant, var en av politiets teorier at hun var blitt drept. Ektemannen var en av de mistenkte. En annen teori, som særlig ble lansert etterpå, var at Agatha Christie satte det hele i scene for å vekke oppmerksomhet.

Mer sannsynlig er det at Agatha Christie fikk en eller annen form for nervesammenbrudd, som kombinert med en hjernerystelse etter kollisjonen, noe et par leger har kunnet bekrefte, førte til hukommelsestap.

I 2007 kom den tidligere legen og biografen Andrew Newman med boka «Agatha Christie: The Disappearing Novelist», der han framsetter teorien om at hun ble rammet av såkalt fugustatus, en psykisk transetilstand som fører til hukommelsestap.

Britene kaster seg som sultne hunder over enhver teori som kan forklare hva deres litterære heltinne foretok seg. I fjor dukket en ny forfatter, Andrew Wilson, opp med enda en teori. Han hadde skrevet bøker om deprimerte mennesker som Patricia Highsmith, Sylvia Plath og Alexander McQueen.

Wilson hadde sjekket både politirapporter og andre kilder og mente å kunne belegge at Agatha Christie var suicidal da hun kjørte av sted. I et intervju hadde han for eksempel funnet en replikk fra forfatteren der hun forteller at hun på et tidligere tidspunkt hadde vært fristet til å kjøre bilen inn i et steinbrudd. Men hun hadde datteren med seg og ville ikke skade henne.

HARROGATE: Old Swan Hotel i Harrogate, der Agatha Christie oppholdt seg da hun ble sporet opp.
HARROGATE: Old Swan Hotel i Harrogate, der Agatha Christie oppholdt seg da hun ble sporet opp. Vis mer

Wilson mener videre at hun hadde våknet opp etter å ha kjørt i grøfta og ombestemt seg fordi hun som et kristent menneske visste at det var synd å begå selvmord. Han ser også spor etter sin teori i Christies roman «Unfinished Portrait» (1934), utgitt under pseudonymet Mary Westmacott.

Wilson har ikke skrevet noen biografi, men i stedet brukt Agatha Christie som hovedperson i et par romaner. «A Talent for Murder» (2017) handler om forsvinningen. Her kommer forfatteren i klørne på en gal lege som truer med å skade datteren hennes hvis hun ikke hjelper ham med å drepe et menneske. Dette skal ha forklart hva hun foretok seg mens hun var borte. I neste roman, «A Different Kind of Evil», som kommer ut 31. mai i år, sender han Christie til Tenerife for å løse en mordgåte.

Hvordan det gikk i virkeligheten? Ikke så verst. Agatha og Archibald Christie ble skilt. Han giftet seg med Nancy. Agatha møtte Midtøsten-arkeologen Sir Max Mallowan og giftet seg med ham i 1930. På Old Swan Hotel i Harrogate har britiske krimforfattere de siste 15 åra møttes hver sommer på Englands største krimfestival.

Og Agatha Christie er fortsatt verdens ubestridte krimdronning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!