Leonardo da Vincis berømte maleri

Mysteriet Mona Lisa er løst etter 500 år

Hun er lykkelig, viser ny studie.

MYSTERIET: En ny forskningsrapport viser at Mona Lisa smiler. Leonardo da Vinci brukte 16 år på maleriet som har overlevd i over 500 år og henger i Louvre i Paris. Foto: NTB Scanpix
MYSTERIET: En ny forskningsrapport viser at Mona Lisa smiler. Leonardo da Vinci brukte 16 år på maleriet som har overlevd i over 500 år og henger i Louvre i Paris. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det berømte maleriet til Leonardo da Vinci og Mona Lisas lille krusning rundt munn, har vært et diskusjonstema i flere hundre år. Smiler hun, eller gjør hun det ikke?

Nå skal gåten ha fått et endelig svar. Ifølge en nylig utført studie gjort ved Universitetet i Freiburg, Tyskland, er Mona Lisa lykkeligere enn man har trodd, skriver artnet.com.

Justert munn

Studien er utført av 12 nevrologer ved universitetet. De koblet en svart-hvitt-versjon av Mona Lisa-originalen med åtte manipulerte versjoner av bildet der vinkelen på munnen hennes var justert slik at hun så tristere ut på fire av dem, og på de fire andre, så hun lykkeligere ut.

Deretter ble de ni ulike versjonene vist deltakerne i studiet i tilfeldig rekkefølge 30 ganger.

Konklusjonen var klar. Deltakerne mente hun så lykkelig ut på det originale bildet hele 97 prosent av gangene de fikk se det, ifølge The Independent.

- Vi ble virkelig forbauset, sa nevrolog Juergen Kornmeier ved det tyske universitetet til AFP, og legger til at han hadde trodd svaret ville vært mer tvetydig.

Det ble også gjort et eksperiment der åtte tristere versjoner av maleriet ble vist deltakerne. Fortsatt mente de at originalen var lykkelig.

Kornmeier la til at det kan finnes en tvetydighet i maleriet, men ikke i betydningen glad versus trist.

Et forsvinnende smil

Nå er det ikke første gang forskere har ment å knekke da Vinci-koden. I 2015 hevdet forskere ved Sheffield Hallam universitetet i England at da Vinci hadde utviklet en teknikk for et smil som ikke var mulig å fange. Som bare var synlig fra visse vinkler, og som nesten forsvant når man så nærmere på det, skriver artnet.com.

I 2008 lanserte overlege og forsker Leiv Ose sin teori om at Mona Lisa led av sykdommen Familiær Hyperkolesterol.

HISTORIENS FØRSTE: Den norske legen og forskeren Leiv Ose mener at Leonardo da Vincis verdensberømte portrett av Mona Lisa inneholder flere mysterier enn et gåtefullt smil. Ose mener maleriet er historiens første dokumenterte tilfelle av sykdommen Familiær Hyperkolesterolemi. Foto: Scanpix
HISTORIENS FØRSTE: Den norske legen og forskeren Leiv Ose mener at Leonardo da Vincis verdensberømte portrett av Mona Lisa inneholder flere mysterier enn et gåtefullt smil. Ose mener maleriet er historiens første dokumenterte tilfelle av sykdommen Familiær Hyperkolesterolemi. Foto: Scanpix Vis mer

- Pasienter med høyt kolesterol smiler gåtefullt som andre, men avleiringene gjør ikke at du får et gåtefullt smil, sa Ose til Dagbladet den gang.

Diskusjonene rundt hvem som har sittet modell, har også florert.

Tradisjonelt er Mona Lisa blitt identifisert som Lisa del Giocondo, men noe endelig bevis finnes ikke. da Vincis mor Caterina har vært foreslått. Noen har ment Leonardo brukte seg selv som modell. Eller den unge mannen Salei, som var hans lærling, og kanskje også hans elsker.

Lykkelige skal hun i hvert fall ha vært.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer