Leonardo da Vincis berømte maleri

Mysteriet Mona Lisa er løst etter 500 år

Hun er lykkelig, viser ny studie.

MYSTERIET: En ny forskningsrapport viser at Mona Lisa smiler. Leonardo da Vinci brukte 16 år på maleriet som har overlevd i over 500 år og henger i Louvre i Paris. Foto: NTB Scanpix
MYSTERIET: En ny forskningsrapport viser at Mona Lisa smiler. Leonardo da Vinci brukte 16 år på maleriet som har overlevd i over 500 år og henger i Louvre i Paris. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det berømte maleriet til Leonardo da Vinci og Mona Lisas lille krusning rundt munn, har vært et diskusjonstema i flere hundre år. Smiler hun, eller gjør hun det ikke?

Nå skal gåten ha fått et endelig svar. Ifølge en nylig utført studie gjort ved Universitetet i Freiburg, Tyskland, er Mona Lisa lykkeligere enn man har trodd, skriver artnet.com.

Justert munn

Studien er utført av 12 nevrologer ved universitetet. De koblet en svart-hvitt-versjon av Mona Lisa-originalen med åtte manipulerte versjoner av bildet der vinkelen på munnen hennes var justert slik at hun så tristere ut på fire av dem, og på de fire andre, så hun lykkeligere ut.

Deretter ble de ni ulike versjonene vist deltakerne i studiet i tilfeldig rekkefølge 30 ganger.

Konklusjonen var klar. Deltakerne mente hun så lykkelig ut på det originale bildet hele 97 prosent av gangene de fikk se det, ifølge The Independent.

- Vi ble virkelig forbauset, sa nevrolog Juergen Kornmeier ved det tyske universitetet til AFP, og legger til at han hadde trodd svaret ville vært mer tvetydig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer