Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mysterium: Norges første kriminalfilm gjenfunnet i bankboks

- Det er litt pussig at samtlige fem kopier som ble laget av filmen også er borte.

LAGDE KRIM SOM FORSVANT: Bildet viser filmdirektør Sinding orientere pressen om den internasjonale filmkongress i Italia i 1942.
Foto: Kihle / NTB scanpix
LAGDE KRIM SOM FORSVANT: Bildet viser filmdirektør Sinding orientere pressen om den internasjonale filmkongress i Italia i 1942. Foto: Kihle / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De manglende partiene i Norges første kriminalfilm ble helt uventet funnet i bankbokser. Dermed kan nordmenn for første gang på flere tiår se filmen «Morderen uten ansikt».

- For ett års tid siden fikk vi en henvendelse fra DNB. De hadde funnet et par gamle filmruller i et hvelv som det sto «Morderen» på og lurte på om det var noe som egentlig hørte hjemme hos Nasjonalbiblioteket. Det viste seg å være de to rullene som har vært forsvunnet fra «Morderen uten ansikt» i en årrekke, sier forskningsbibliotekar Bent Kvalvik.

Hvordan materialet havnet i bankboksen, hvem som hadde plassert det der og hvorfor, er fortsatt et mysterium.

Men for første gang på flere tiår er det mulig å se den komplette versjonen av Leif Sindings «Morderen uten ansikt» fra 1936. Filmen er den eneste etter en roman av Stein Riverton. Etter et omfattende restaureringsarbeid vises filmen i sin helhet i Nasjonalbiblioteket 27. oktober.

Deler av filmen har vært trygt forvart i Nasjonalbiblioteket, men det har bestandig manglet to partier.

- Materialet har nok ikke havnet der ved en tilfeldighet. Dette virker som en godt gjennomtenkt handling. En mulighet er at filmrullene ble tatt i pant av noen Sinding skyldte penger. Vi kan jo bare spekulere, men det er litt pussig at samtlige fem kopier som ble laget av filmen også er borte, sier Kvalvik.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!