Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mystikk rundt indisk avskjed med Harrison

Et betydelig innslag av mystikk omgir seremonien der asken av Beatles-gitarist George Harrison skal spes på den indiske elven Ganges tirsdag eller onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indiske Hare Krishna-hinduer holder vake på tredje døgnet for «den tause Beatle». Enken Olivia og den 23 år gamle sønnen Dhani var ventet til India tirsdag, men skal ikke være ankommet.

- Det er mye hemmelighold, sier Vrajendra Nandan, talsmann for Krishna-bevegelsen i New Delhi.

Harrisons langvarige forhold til den hinduistiske Hare Krishna-sekten var nært knyttet til hinduistenes hellige by Varanasi, der asken etter Harrison etter planen skal spres på Ganges. Seremonien skal symbolisere at sjelen hans vandrer til evig bevissthet.

Hare Krishna-medlemmer sang og ba for Harrisons sjel i den indiske hovedstaden New Delhi, men ingen kunne gi detaljer om hva som skal skje eller når asken spres på Ganges.

Liverpool

I Liverpool sang de sørgende mandag kveld «My Sweet Lord». I London tente de lys utenfor platestudioene i Abbey Road. I Hamburg mintes folk The Beatles' spede begynnelse. Mandag tok verden farvel med George Harrison. Beatles-gitaristen døde av kreft sist torsdag.

I Liverpool hadde mer enn tusen mennesker trosset det iskalde desemberværet og samlet seg utenfor den nordengelske storbyens rådhus. Borgermester Gerry Scott mintes George Harrison og hans musikk, «som nådde ut til en hel generasjon og formet den».

Frihet

For denne generasjonen var George Harrisons og The Beatles' musikk bakteppet til drømmer om en verden i fred og frihet. Uansett hvor hardt bakstreverne forsøkte, kunne de ikke stenge Liverpool-kvartettens toner ute.

- Jeg har vært Beatles-fan siden jeg var 14, sier nå 51 år gamle Wolfgang Priebsch i Halle i det østlige Tyskland. -Musikken deres gjorde det lettere å komme seg gjennom selv de tyngste dagene i DDR-diktaturet, forteller Priebsch, som tross sensur og støysendinger greide å bli bitt av Beatles-basillen allerede i 1964.

I New York samlet folk seg spontant og uten forhåndsavtale i en bestemt del av det store parkanlegget Central Park. Det var naturlig at Beatles-fans strømmet sammen her, for denne delen av parken bærer navnet «Strawberry Fields» - etter en av The Beatles' vakreste sanger, som i sin tur hadde navn etter et barnehjem i Liverpool.

Storfamilien

De fire guttene fra Liverpool mistet aldri sin kjærlighet til hjembyen, og det var kanskje i Liverpool - den på samme tid typisk nordengelske og svært internasjonale havnebyen ved Irskesjøen - at stemningen mandag var aller sårest. -Jeg bare måtte komme. Han hørte tross alt til her hos oss, han var liksom en av familien, sa Liverpool-kvinnen Elsie May.

Midt i sorgen fant mange et lyspunkt i ryktene om at en siste Harrison-plate med helt nye sanger er i vente. George skal ha spilt inn disse sangene i månedene før sin død, og de kan ifølge britisk presse bli gitt ut på CD om ikke lenge.

For to år siden plantet elever fra Liverpool-skolen Dovedales Juniors et tre til minne om John Lennon, som ble skutt ned og drept i New York i 1980. Nå vokser et nytt tre ved siden av Johns, et tre til minne om George.

(NTB-Reuters-DPA)

HELLIG:Harrisons aske skal ifølge ubekreftede opplysninger spres på den hellige elva Ganges i dag.Foto:SCANPIX/AP
Hele Norges coronakart