Mystisk dødsfall blir TV-serie

Jan Wiborg var sentral i kampen om hovedflyplassen i Norge. Så falt han naken fra et hotellvindu i København.

REKONSTRUKSJON: Jan Wiborg falt naken fra hotellvinduet i fjerde etasje på Cabinn Express Hotel i Danasvej 32 i København. Nå lager Discovery TV-serie om dødsfallet og striden rundt hovedflyplassen i Norge. Dette er en rekonstruksjon av fallet, gjort i forbindelse med innspillingen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
REKONSTRUKSJON: Jan Wiborg falt naken fra hotellvinduet i fjerde etasje på Cabinn Express Hotel i Danasvej 32 i København. Nå lager Discovery TV-serie om dødsfallet og striden rundt hovedflyplassen i Norge. Dette er en rekonstruksjon av fallet, gjort i forbindelse med innspillingen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

21. juni 1994 ble 49 år gamle Jan Wiborg funnet død på gateplan utenfor en hotell i København. Han var naken, og lå i en blodpøl. Det ble raskt klart at det dreide seg om et fall fra hotellets fjerde etasje. Men hva hadde egentlig skjedd?

Da Gardermoen ble valgt som hovedflyplass i 1992, var det etter en langvarig bitter politisk strid. Stortinget hadde egentlig gått inn for å legge flyplassen på Hurum, men en omstridt værmåling endret byggeplanene.

Konkluderte med selvmord

Sivilingeniøren Jan Wiborg skulle kvalitetssikre målingene. Han mente Meteorologisk institutts målinger i beste fall var feil, og at Stortingets beslutning om å legge hovedflyplassen til Gardermoen var tatt på feil grunnlag.

Dansk politi konkluderte raskt med at det dreide seg om et selvmord. En norsk granskningskommisjon kom seinere til samme konklusjon. Likevel oppsto det etter hvert rykter om at Wiborg var blitt drept. Da han døde, hevdet han nemlig å sitte på informasjon som ville ryste det politiske Norge.

- Det kan godt hende vi aldri kan finne ut eksakt hva som skjedde på rom 307 den dagen, men jeg føler at vi har kommet nærmere enn noen andre, sier dokumentarfilmskaper Tommy Gulliksen til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.