Debatt: Nordkapplatået

Mystisk leder om Nordkapp

Under overskriften «Mystisk Monopol» vil Dagbladets leder slippe flere til på Nordkapplatået. Mye blir mystisk når man ikke sjekker fakta.

POPULÆRT: Nordkapplatået er en meget populær turistattraksjon. Direktøren for Scandic Hotels AS utdyper i dette innlegget avtalen mellom hotellkjeden og kommunen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
POPULÆRT: Nordkapplatået er en meget populær turistattraksjon. Direktøren for Scandic Hotels AS utdyper i dette innlegget avtalen mellom hotellkjeden og kommunen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Det er riktig at Scandic driver Nordkapplatået alene, hele året, også de rundt 30 dagene i året da turistene uteblir på grunn av dårlig vær. Men Scandic er ikke de eneste som tjener penger på Nordkapp. Det gjør alle bedrifter som organiserer og selger turer til Nordkapp. Også Hurtigruten, som Dagbladet mener bør få slippe til.

Det mystiske i denne saken er ikke at Scandic har en 20 års leieavtale på Nordkapp. Det underlige er at Dagbladet aldri har tatt kontakt med Rica eller Scandic for å undersøke fakta før de satte lederen på trykk. Da hadde de nemlig fått vite at Rica, som de kaller «en familie i Bærum», har investert hundrevis av millioner for å bygge opp reiselivet i Nord-Norge, og «det svenske selskapet» Scandic har 5000 ansatte i Norge og er en av de største private arbeidsgiverne i Finnmark fylke. Dagbladet hadde også fått vite at Hurtigruten, som i lederen opphøyes til «en av landsdelens viktigste reiselivsaktører», er 80 prosent eid av et kapitalfond i London. Men la meg understreke, i motsetning til Dagbladet bryr vi oss ikke om hvem som er eiere, så lenge alle jobber for reiselivets og lokalsamfunnets beste.

Lokalpolitikerne i Nordkapp har vært utsatt for et ekstremt press den siste tiden, ikke minst fra tendensiøse avisledere som den i Dagbladet. De er blitt sjikanert og latterliggjort av folk uten innsikt. Også for våre kolleger på Nordkapp er dette tøft. De kjenner seg ikke igjen når personer som aldri har vært på Nordkapp kritiserer deres produkt og tjenester. Det Oslopressen godt kan merke seg, er at i en liten kommune som Nordkapp er hver eneste stabile, faste arbeidsplass i turistnæringen avgjørende.

På Nordkapp har Scandic 33 helårs arbeidsplasser og 75 årsverk. Det gjør Scandic til en av kommunens største arbeidsgivere. Inngangspengene som Scandic krever inn på platået er nødvendig for å opprettholde drift og arbeidsplasser hele året. Scandics ansatte betaler skatt. Scandic støtter Visit Nordkapp med 1,2 millioner i året. I tillegg foreslår Scandic et nytt fond på fem millioner i året for å bidra til fortsatt bærekraftig utvikling og bevaring av Nordkapp. Når rammebetingelsene er avgjort vil også Rica og Scandic investere opp mot 150 millioner.

Kommunen kan ikke bestemme hvem som skal drive næring på Nordkapplatået. De kan bestemme hva platået skal brukes til innenfor de bindende juridiske avtalene som ligger til grunn. Jeg håper kommunen vil fatte en beslutning som gir trygghet for våre ansatte og som gjør at vi kan komme i gang med investeringer og planer som vil gagne lokalsamfunnet på Nordkapp.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.