Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mystisk milliardær viser fram «Skrik» for første gang etter kjøpet

Petter Olsen fikk rett i sin spådom.

FIKK RETT: «Skrik»-selger Petter Olsen fikk rett da han spådde at kjøperen av «Skrik» kom til å låne ut maleriet til MoMA i New York. Her fra auksjonen på Sotheby's i mai. Foto: Johannes Worsøe Berg
FIKK RETT: «Skrik»-selger Petter Olsen fikk rett da han spådde at kjøperen av «Skrik» kom til å låne ut maleriet til MoMA i New York. Her fra auksjonen på Sotheby's i mai. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer

(Dagbladet): - Dette er en unik mulighet for våre besøkende til å se noe de ellers ikke ville ha fått sett, sier MoMA-direktør Glenn D. Lowry til The New York Times.

Ifølge The Wall Street Journal, var det den mystiske amerikanske milliardæren Leon Black som endte opp med å legge 120 millioner dollar for «Skrik», da maleriet ble auksjonert bort på Sotheby's i mai.

Black har selv ikke bekreftet at han står bak kjøpet, men en rekke anerkjente medier går ut i fra at det er han som nå eier maleriet.

I forkant av auksjonen var det flere som trodde at «Skrik» kunne ende opp på MoMA, eller Museum of Modern Art, som museet i New York egentlig heter.

- MoMA er verdensledende og har en svært sterk samling. «Skrik» ville passet naturlig inn, og styrket samlingen og formidlingsmulighetene, sa kunsthistoriker Ina Johannesen til Dagbladet før «Skrik» gikk under hammeren.

Olsen fikk rett Maleriet endte til slutt opp på private hender, men nå får altså publikum likevel en unik mulighet til å se maleriet på amerikansk jord. Utstillingen åpner 24. oktober, og skal vare i seks måneder.

NRK.no var det første norske mediet som omtalte visningen.

Utstillingen på MoMA gjør at «Skrik»-selger Petter Olsens fikk rett i sin analyse i etterkant av salget.

Da spådde han nemlig at Black kom til å gjøre «Skrik» tilgjengelig for en utstilling på MoMA.

- Black er en seriøs samler, og har et førsteklasses eksemplar av maleriet «Melankoli» av Munch fra før. Hvis det er han som er kjøperen, er det trolig at vi vil få se bildet på MoMA. Det er en meget god nyhet for kunstverdenen, sa Olsen til Dagbladet etter at det ble klart at Black var kjøperen.

EIER «SKRIK»: Den amerikanske milliardæren Leon Black låner ut «Skrik» til MoMA.  Foto: Reuters/NTB scanpix
EIER «SKRIK»: Den amerikanske milliardæren Leon Black låner ut «Skrik» til MoMA. Foto: Reuters/NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media