Mystisk monopol på Nordkapp

Dagbladet mener: Kommunestyret må åpne for allmenheten og fri konkurranse.

ENERETT: Lokalpolitikerne i Nordkapp har gitt Rica Eiendom og Scandic enerett på Nordkapp-anlegget, et nasjonalt ikon og en av verdens mest kjente naturattraksjoner. Det må det bli slutt på, mener Dagbadet. Foto: The Travel Library/REX / NTB Scanpix
ENERETT: Lokalpolitikerne i Nordkapp har gitt Rica Eiendom og Scandic enerett på Nordkapp-anlegget, et nasjonalt ikon og en av verdens mest kjente naturattraksjoner. Det må det bli slutt på, mener Dagbadet. Foto: The Travel Library/REX / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Nordkapplatået er en av Norges mest populære severdigheter. Årlig valfarter 300 000 besøkende til det nordligste punktet i Europa, og den ikoniske profilen brukes i markedsføring av Norge som reisemål verden rundt. Det mange ikke vet er at inngangen til denne turistattraksjonen på Magerøya i Finnmark voktes av en familie fra Bærum og en svensk hotellkjede. Skal du til Nordkapp, må du betale dyrt bare for å nyte utsikten. Inntektene går til Rica eiendom og hotellkjeden Scandic som av mystiske grunner har fått monopol på en nasjonalskatt.

Privatiseringen av Nordkapplatået går helt tilbake til 1928, men særlig de siste åra har Ricas monopol skapt bitter politisk strid om hvorfor en organisasjon skal ha enerett til et enestående friluftsområde og en av verdens store naturattraksjoner. Striden er ikke blitt mindre betent etter avsløringer av rolleblanding og dundrende inhabilitet blant kommunetopper og Finnmarkseiendom (FeFo) som forvalter festekontrakten. Striden handler ikke bare om penger, men også om utviklingen av Nordkapplatået, eller snarere beskyldninger om mangel på sådan. En av landsdelens viktigste reiselivsaktører, Hurtigruta, har ekspansive planer, men får ikke adgang og har klaget saken inn for Eftas overvåkingsorgan, Esa.

Nå er festekontrakten med Finnmarkseiendommen gått ut og neste uke skal kommunen vedta ny områdeplan. Da kan grunnen reguleres fra privat til offentlig igjen, men Nordkapp Ap, som har sittet med makta siden like etter krigen, vil likevel fortsette som før. Rica har engasjert advokater og truer med erstatningssøksmål hvis de mister en lukrativ forretning som innkasserer over 50 millioner i året mot en billig festeavgift og små investeringer. De tomme truslene synes å ha gitt ordfører Kristina Hansen (Ap) kalde føtter.

Nordkapp er ikke et stykke eiendom. Det er et nasjonalt ikon på linje med Geirangerfjorden som ingen ville finne på å gi en privat aktør monopol på. Organisasjonen Norsk Friluftsliv mener at dagens ordning på Nordkapp er det mest eklatante bruddet på allemannsretten i Norge. Det er en sak som angår hele nasjonen, men må bestemmes lokalt. Det eneste naturlige er å åpne for allmennheten og fri konkurranse.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.