Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skjult skulptur avdekket i Narvik

Mystisk skulptur avdekket ved kirkegård i Narvik: - Makabert og respektløst

Skulpturen som forestiller en død mann under et teppe av gress har vært der i minst 15 år. Først nå ble den avdekket.

MAKABER?: Skulpturen ble avdekket da sommervikarer ved kirkegården i Narvik klippet gresset på et område like utenfor kirkegården. Noen synes den er vakker, mens andre synes den er makaber. Skulpturen skal være laget av en lokal kunstner i samarbeid med en tysk kunstner. Foto: Marit Flakstad Ramsvik
MAKABER?: Skulpturen ble avdekket da sommervikarer ved kirkegården i Narvik klippet gresset på et område like utenfor kirkegården. Noen synes den er vakker, mens andre synes den er makaber. Skulpturen skal være laget av en lokal kunstner i samarbeid med en tysk kunstner. Foto: Marit Flakstad Ramsvik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Marit Flakstad Ramsvik skulle til kirkegården ved Fredskapellet i Narvik for å vanne og stelle graver slik hun pleier, oppdaget hun noe spesielt i gresset på veien inn mot gravplassene som hun aldri hadde sett før.

- Jeg så at det nylig var gjort noe med gresset. Tidligere har jeg aldri lagt merke til at det har vært noe annet enn gress der. Nå så jeg en skulptur, formet slik at den liknet på et menneske, forteller hun til Dagbladet.

Som et menneske

Skulpturen består ifølge Ramsvik av steiner som er lagt inntil hverandre slik at de utgjør en menneskeform. Skikkelsen ligger på bakken.

Saken ble først omtalt av avisa Fremover, som skriver at skulpturen er ment å symbolisere en død person med et teppe av gress over seg.

- Jeg tenkte overhodet ikke at det var en død person. Skulpturen er mye større enn et menneske, og den har heller ikke noe ansiktsuttrykk, forteller Ramsvik.

Det var sommervikarene som klipper på kirkegårdene i sommer som først fant skulpturen ved en tilfeldighet for noen uker siden.

- De gjorde en ekstra innsats i dette området, som ligger i tilknytning til sentrumskirkegården. Da fant de denne skulpturen, som lå under masse gammelt gress, forteller kirkeverge Øysten Paulsen til Dagbladet.

15 år gammel

Han har jobbet som kirkeverge i Narvik i fem år, men ante ikke at det lå noen skulptur der. Den forrige kirkevergen skal heller ikke ha visst om skulpturen.

INSPIRASJON: Parken Woodland i England ble glemt og forsømt i mange tiår. Skulpturen i Narvik skal være bygget med inspirasjon fra denne parken. Foto: Ian Knox / Creative Commons
INSPIRASJON: Parken Woodland i England ble glemt og forsømt i mange tiår. Skulpturen i Narvik skal være bygget med inspirasjon fra denne parken. Foto: Ian Knox / Creative Commons Vis mer

- Det er ingen fra kirkegårdsmyndighetene som har godkjent den skulpturen heller, sier kirkevergen.

Ifølge Paulsen er det ingen ved kirkevergens administrasjon som vet bakgrunnen for at skulpturen er blitt bygget.

Han begynte derfor å sjekke opp med andre som har jobbet i kirka i enda lengre tid, og da kom deler av historien fram i lyset.

- Den skal ha blitt bygget for omtrent 15 år siden, men det er ikke bekreftet. Den skal visstnok være bygget av en mann fra Narvik, sammen med en kunstner fra Tyskland, forteller han.

Ifølge den informasjonen Paulsen har fått, skal skulpturen være inspirert av en park i England ved navn Woodland - The lost garden of Heligan. Parken, som er over 200 år gammel, ble glemt og forsømt i mange tiår, for så å bli gjenoppdaget ved en tilfeldighet på 90-tallet.

Blandet mottakelse

- For meg er dette virkelig kunst. Jeg synes den er utrolig vakker. Det er vakkert at den er plassert akkurat der. Her er inngangsporten til et godt sted å hvile, tenkte jeg, sier Marit Flakstad Ramsvik.

Hun synes skulpturen hun hadde funnet var så vakker, at hun postet et bilde av den på facebookgruppa «Narvik før og nå». Men ikke alle var enige med henne.

- Makabert, respektløst og høyst upassende, skriver en i kommentarfeltet.

- Tyske krigsgraver like ovenfor. Han som kryper ut, hvor falt han? Tankeløst og brutalt, skriver en annen.

- Skal ta en vurdering

Øysten Paulsen sier at han har registrert kommentarene som er kommet inn på Facebook, og sier han har forståelse for begge syn.

- Vi har lest kommentarene på Facebook. Noen synes den må være der fordi den er flott, og andre mener dette er fryktelig og ikke bør være på en gravplass, sier han, og fortsetter:

UTENFOR KIRKEGÅRDEN: Statuen som er avdekket ligger like utenfor kirkegården, og ikke inne på vigslet jord. Foto: Marit Flakstad Ramsvik
UTENFOR KIRKEGÅRDEN: Statuen som er avdekket ligger like utenfor kirkegården, og ikke inne på vigslet jord. Foto: Marit Flakstad Ramsvik Vis mer

- Vi ønsker ikke inngrep som kan virke støtende på noen. Vi er i utgangspunktet restriktive med hva som tillates av kunst og skulpturer i tilknytning til våre gravplasser.

Paulsen påpeker imidlertid at statuen ligger utenfor selve kirkegården, og derfor ikke ligger på vigslet jord.

Etter sommerferien kommer kirkevergen til å ta en vurdering om statuen skal få bli der, eller om den skal fjernes.

- Hvis vi bestemmer oss for at dette er noe vi vil ha der, så er vi opptatt av at vi kan ta vare på den på en fin måte, slik at den kan bli en attraksjon, sier han.

Vet du noe om denne mystiske skulpturen? Ta kontakt med journalist Mathilde Lea på epost [email protected]