Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

SXSW

Mystiske brevbomber skaper panikk i Texas

Over 500 føderale agenter etterforsker hendelsene i Austin.

ADVARER: Politiet i Austin ber folk holde seg innedørs. I løpet av mars er to drept og to alvorlig skadet av mystiske bomber. Video: KXAN, CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Teknologi-, film- og musikkfestivalen South by South West (SXSW) arrangeres hvert år i Austin, Texas, og anses som en av verdens mest toneangivende kulturfestivaler.

I år har imidlertid by- og festivallivet vært preget av høy beredskap etter flere bombeeksplosjoner i Austin. Bombene knyttes ikke direkte til festivalen, men arrangementet retter årlig stor internasjonal oppmerksomhet mot byen med nesten én million innbyggere.

Lørdag måtte den kjente rapgruppa The Roots avlyse en planlagt konsert etter det som til slutt viste seg å være en falsk bombetrussel, skriver Deadline. Mannen bak trusselen ble arrestert, og saken skal ikke ha sammenheng med de fire bombene som har gått av i Austin hittil i mars.

To har mistet livet

Den første bomben gikk av 2. mars og tok livet av 39 år gamle Stephen House. 12. mars fulgte to eksplosjoner på samme dag. En av dem drepte 17 år gamle Draylen Mason og etterlot Masons mor hardt skadd, den andre holdt på å ta livet av en eldre kvinne, Esperanza Herrera (75), som har status som kritisk skadd, skriver The New York Times.

Søndag kveld og natt til mandag etterforsket FBI en ny eksplosjon. En bombe skadet to syklende menn i 20-åra, men de skal være utenfor livsfare. Hendelsen skjedde bare timer etter at politiet gikk ut i media og ba dem som står bak bombene om å ta kontakt.

Ifølge myndighetene er det snakk om tre brevbomber kamuflert som pakker, den siste bomben var plassert langs en forstadsvei. Over 500 føderale agenter fra FBI og ATF jobber på spreng sammen med lokalt politi for å få has på personen eller personene som står bak, skriver avisa. Foreløpig har de ingen mistenkte.

Ifølge CNN har politiet en teori om søndagens bombe ble utløst ved hjelp av en såkalt «snubletråd», altså en festet kobling som utløser sprengladningen når tråden utsettes for bevegelse.

DØDELIG: Inngangspartiet til en bolig i Austin, Texas etter at en brevbombe gikk av 2. mars. Pakken tok livet av en mann i slutten av 30-åra. Foto: NTB Scanpix
DØDELIG: Inngangspartiet til en bolig i Austin, Texas etter at en brevbombe gikk av 2. mars. Pakken tok livet av en mann i slutten av 30-åra. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ber gjerningsperson ta kontakt

Motivasjonen er fortsatt ukjent, men politiet utelukker ikke at bombene er politisk motivert. Under en pressekonferanse søndag håpet de at gjerningspersonen vil ta kontakt for å oppgi eventuelle krav og motivasjon.

- Vi har ikke direkte bevis for rasistisk motivert vold, men vi vet at tre av ofrene er fargede og at tre av pakkebombene som har eksplodert har gått av på østsiden av Austin, hvor mange av byens minoritetsinnbyggere bor, uttalte politisjef i Austin, Brian Manley under en pressekonferanse søndag, ifølge NBC.

De to drepte mennene, House og Mason, var afro-amerikanere og medlemmer av samme kirke, skriver NBC. Kritisk skadde Herrera er av latinamerikansk opprinnelse.

PRESSEKONFERANSE: Politisjef Brian Manley informerer offentligheten under en pressekonferanse natt til mandag. Foto: AP / Eric Gay / NTB Scanpix
PRESSEKONFERANSE: Politisjef Brian Manley informerer offentligheten under en pressekonferanse natt til mandag. Foto: AP / Eric Gay / NTB Scanpix Vis mer

Kronprinsen i Austin

Stemningen blant innbyggerne i Austin er anspent, skriver The New York Times. Flere hundre mistenkelige pakker er rapportert inn til myndighetene som har mottatt over 700 telefoner siden 12. mars. Politiet ber nå folk som bor i områdene hvor bombene har gått av om å holde seg innendørs fram til klokka ti på formiddagen, skriver CNN.

SXSW åpnet 9. mars og ble avsluttet i går, og det har vært mange nordmenn i Austin i løpet av festivalen.

Ifølge Slottet har Kronprins Haakon besøkt Austin for å promotere norsk innovasjons- og gründervirksomhet, samt møte artister og representanter fra teknologi- og platebransjen. Følgende norske artister og band hadde konserter på SXSW, ifølge Music Norway: Aiming for Enrike, Ask Carol, Hajk, IDK Ariel, Sassy 009, L/O/O/N, Sturle Dagsland og Holy Boy.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!