- Mystiske folk tok notater

Smittekonserten i Liverpool ble et kjærkomment avbrekk for 5000 tørste briter. Forskerne fulgte med fra sidelinjen.

TEST-FESTIVAL: 5000 mennesker slapp munnbind og kunne stå tett oppi hverandre under en mini-festival i Liverpool 2.mai. Video: AP. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer
Publisert

Bilder fra det 5000 personer store corona-forsøket som ble arrangert i Sefton Park i Liverpool søndag, viser festglade briter på konsert med headlinerbandet The Blossoms.

Der kunne gjestene nyte ekte festivalstemning med konserter, matboder og fri flyt av drikkevarer, uten krav til munnbind og avstand og ingen risiko for å bli bøtelagt.

SPILLER KONSERT: New York åpner gradvis opp. Derfor kunne bandet «Madball» spille for et stort publikum 24. april. Video: NTB, YouTube. Vis mer

Kartlegger smittespredning

Arrangementet var en del av ERP-programmet til britiske myndigheter (Events Research Programme), og ifølge de offisielle hjemmesidene er det ingen krav til vaksineringbevis. Alle deltakere måtte imidlertid framvise et covid-sertifikat som bevis på negativ covid-19-test. Pilotprosjektet har som mål å kartlegge smittespredning i store folkemengder.

KØ: 5000 personer hadde billett til en helaften med musikk, mat og drikke. Foto: NTB
KØ: 5000 personer hadde billett til en helaften med musikk, mat og drikke. Foto: NTB Vis mer
SOM FØR PANDEMIEN: Publikum fikk oppleve en endagsfestival uten smittevernregler. Foto: NTB
SOM FØR PANDEMIEN: Publikum fikk oppleve en endagsfestival uten smittevernregler. Foto: NTB Vis mer
POSERER: En vennegjeng poserer for fotografen i Sefton Park. Foto: NTB
POSERER: En vennegjeng poserer for fotografen i Sefton Park. Foto: NTB Vis mer
FESTIVALKLEDD: Venninnegjeng i Sefton Park. Foto: NTB
FESTIVALKLEDD: Venninnegjeng i Sefton Park. Foto: NTB Vis mer
STEMNING: BBC rapporterer om jubelbrøl i konsertteltet. Foto: NTB
STEMNING: BBC rapporterer om jubelbrøl i konsertteltet. Foto: NTB Vis mer

En pålagt hurtigtest ble gjort i nærmeste bysentrum dagen før og billetthaverne ble oppfordret til å teste seg frivillig både samme dag som konserten fant sted og fem dager etterpå.

Kringkasteren BBC var til stede i Sefton Park, og rapporterer at forskerne også studerte faktorer som interaksjon og bevegelser i folkemengden, ventilasjon, tidsforløp, servering og alkoholkonsum.

- Det var som å gå tilbake til slik ting var før. I bunn og grunn har vi jo vært som dyr i bur i to år, sier en gjest til BBC.

- Mystiske folk

FRI FLYT: Pappkrusene fløy i lufta allerede før bandene inntok scenen. Foto: NTB
FRI FLYT: Pappkrusene fløy i lufta allerede før bandene inntok scenen. Foto: NTB Vis mer
REGLER: Britene måtte bruke masker hele veien fram til innslippet, deretter var det fritt fram. Foto: NTB
REGLER: Britene måtte bruke masker hele veien fram til innslippet, deretter var det fritt fram. Foto: NTB Vis mer

- Mystiske folk med utklippstavler vandret rundt og noterte, skriver BBC, som forteller om unge gjester med ikke uventet og kjærkommen overtenning:

Klokka var ikke mer enn 17.30 idet en stor folkemengde hadde samlet seg foran scenen. De klatret på hverandre, hadde armene i været og kastet pappkrus med øl. Én time seinere tømte ei jente mageinnholdet ved siden av en food truck fra Filthy Vegan Food, noterer BBC-journalisten.

Videre hadde artisten Zuzu æren av å varme opp publikum for hovedbandet The Blossoms.

- Hallo, sa hun, og et fullstendig stimuleringsutmagret publikum brølte som hun hadde scoret vinnermålet under et Merseyside-oppgjør, melder kringkasteren.

Tida renner ut

I likhet med Norge er det nå 13 måneder siden pandemien traff England og muligheten for å samles på store kultur- og sportsarrangement forsvant. Festivalen i Sefton Park skal ha vært siste test i en lang rekke med forsøk.

Tidligere har britene kunne nyte smittevernfrie forskningsarrangement under blant annet FA Cup-finalen, Brit Awards, nattklubben Circus, VM i snooker og kinoen Luna. Sommeren preges også der av kanselleringer. For eksempel er den enorme Glastonbury-festivalen avlyst.

Kulturminister Abid Q. Raja (V) og regjeringen har tidligere uttalt overfor Dagbladet at de følger med på denne typen smittearrangement som finner sted flere steder i Europa. Det er ventet at Raja presenterer rammene for sommerens store utendørsarrangementer i midten av mai.

I mellomtida renner tida ut for den for svært mange etterlengtede festivalsommeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer