Mystiske rappere har tatt identiteten til norske kjendisdamer

Jenny Skavland, Idol Tone, Linni og Anka er Yoguttene.

(Dagbladet): Det mystiske rapfenomenet Yoguttene fra Bergen har på kort tid blitt en av sommerens musikksnakkiser, som blant annet har sikret dem spillejobber på Hovefestivalen og Øyefestivalen.

Det er imidlertid et lite fåtall som kjenner deres ekte identiteter, og dette er noen av de få tingene om rapgruppa som er kjent i virkeligheten:

De går under navnene Handerre Linni, Onge Anka, Jenny Skavland og Idol Tone - oppkalt etter de fire kjendisdamene med nesten tilsvarende navn - og bruker masker når de opptrer på konserter, slik at ingen skal vite hvem de er.

- Jeg er så pen, at hvis jeg ikke har maske på scenen blir det en distraksjon fra musikken. Alle i bandet er så unge og pene at det kan bli et problem dersom vi ikke dekker til ansiktene. Du kan kalle det for den omvendte «Elefantmann-effekten», sier en maskert Linni til Dagbladet.

Går etter pengene Sammen med Jenny Skavland møter han Dagbladet på en kennel litt utenfor Oslo sentrum. Stedet er valgt ut av gutta selv, fordi de «ville kose med hundene der».

-  Alle kan være Yoguttene om de vil, så det har ikke noe å si hvem som er under maska. Vi sier som rapperne Migos: «I'll rather be rich than famous». Vi går etter pengene, ikke berømmelsen, sier Jenny Skavland.

- Hvorfor bruker dere disse kjendisaliasene?

MANIPULERT: Slik mener Yoguttene at de selv ser ut.
MANIPULERT: Slik mener Yoguttene at de selv ser ut. Vis mer

- Vi så Linni Meister på «4-stjerners middag» og registrerte at hun var jævlig fet. Og siden Anna Anka er fet, Jenny Skavlan er kjempefet og Tone Damli er superfet, så lagde vi disse karakterene. De kan komme på alle konsertene våre gratis, så det må de for all del benytte seg av, sier Handerre Linni.

Meister-fan Hvis man ser bort fra musikken, og bare ser på den ytre staffasjen med skjult identitet og kjendisdamealiaser, er det mulig å stille spørsmål ved hvorvidt konseptet rundt Yoguttene er kynisk kontruert for å skape mest mulig blest rundt bandet.

- Vi ser på det som at det er vi som gir dem oppmerksomhet og øker pr-effekten deres. Vi hadde nok fått oppmerksomhet uansett, hevder Jenny Skavland.

På et av bandets promobilder er rapgruppas medlemmer avbildet som nettopp manipulerte versjoner av Jenny Skavlan, Anna Anka, Tone Damli og Linni Meister.

Den ekte Linni Meister sier til Dagbladet at hun ser på det som en stor ære å være en del av Yoguttenes univers.

- Jeg er smigret og synes guttene er «awesome». Musikken deres er også tipp-topp-hip-hop, skriver hun i en sms til Dagbladet.

- Talentfull Da Yoguttene ga ut EPen «D 'e Sant» tidligere i sommer havnet den på andreplass på den norske Itunes-lista, foran blant andre Kanye West. Tekstuniverset deres kan beskrives som surrealistisk og barnlig naivt, med hyppige innslag av rapklisjeer som dopbruk, dameskryt og pikkstørrelse.

- Tekstene skriver mer seg selv enn at vi skriver dem. Men vi gjør det vi rapper om og vi rapper om det vi gjør.

MASKER: Yoguttene hevder de er så pene at det tar bort fokus fra musikken om de tar av seg maska..  Foto: Øistein Norum Monsen
MASKER: Yoguttene hevder de er så pene at det tar bort fokus fra musikken om de tar av seg maska.. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Martin Bjørnersen, DJ og musikkjournalist i Klassekampen, er en av journalistene som har viet oppmerksomhet til de mystiske bergensrapperne, og da spesielt Handerre Linni.

- Særlig Linni er en talentfull rapper som har hatt en voldsom utvikling på den korte tiden han har holdt på. Hvis denne utviklinga fortsetter, blir det spennende å følge med, sier Bjørnersen.

SNOOP DOGG?: Yoguttene er glade i hunder.  Foto: Øistein Norum Monsen
SNOOP DOGG?: Yoguttene er glade i hunder. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer