Myte-knekkerne

To biografier som forsøker å finne noe nytt om Beatles. Det er ikke lett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Vanligvis deler man The Beatles og medlemmenes liv inn i følgende perioder: en relativ problemfri oppvekst i Liverpool, en periode som læregutter i Tysklands, beathysteriet, Sgt. Pepper/psychedelia, de tre siste LP-ene, og solokarrierene. De siste er droppet i disse to nye, omfattende biografiene om gruppa, ellers er begge bøkene omfattende hva de andre periodene angår.Tony Bramwell arbeidet for The Beatles gjennom hele deres karriere og opplevde hele Beatles-fenomenet på godt og vondt. Fra den gang populariteten begynte å bre seg, og medlemmene sjøl ikke helt trodde hva de opplevde -   til tida etter at John Lennon lot Yoko Ono brøt bandets egne uskrevne lov om at ingen utenforstående skulle være til stede når The Beatles skapte musikk. Det fikk til dels skjebnesvangre følger.

Myter

Det har alltid eksistert myter om fenomener som The Beatles. For eksempel den som forteller at «alle» syntes at «Penny Lane»/«Strawberry Fields forever»-singelen var fantastisk da den kom. Sorry; ikke undertegnede, og jeg var ikke alene om å mene at plata var en suppete nedtur etter den håndfaste og gitarbefengte «Paperback writer». De to nye låtene hadde lav gitarfaktor, masse ekle trompeter, og gitarfrelst ungdom verden over vendte seg vekk i avsky. de vendte seg heller til John Mayall og Jimi Hendrix. I dag fungerer nok låtene annerledes, men «Sgt. Pepper»-albumet er lite annet enn seig muzak i slapp stereo. EMI burde få gitt ut igjen mono-utgaven snarest. Den holder. En annen myte er at det forekom nærmest et Svolder-slag mellom Beatles- og Stones-fans. Bare tull, sjøl om nok diskusjonens bølger kunne gå høyt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer