Myte på to hjul

Drømmen blir til mens du kjører. I hvert fall hvis det er en Harley-Davidson du har mellom beina. Nå kommer boka om legenden sett med norske motorsykkelbriller.

Harley-Davidson. Navnet vekker en lang rekke med assosiasjoner: rebell, kanskje kriminell, i hvert fall en feit solnedgang i California. Neste år fyller verdens mest kjente og myteomspunne motorsykkel 100 år.

Journalistparet Berit Simenstad og Frode Pedersen forteller historien om den amerikanske klassikeren i boka «Harley-Davidson på norsk».

- Harley er for tøffinger, mener forfatter Berit Simenstad.

Det er ikke Dennis Hopper og Peter Fonda - med Jack Nicholson bakpå - i kultfilmen «Easy Rider» Simenstad refererer til. Det er folk som Stig Selbo. Han som kjører 20 mil på vinterholka for å komme fram til Røros midtvinters. Gradestokken viser minus 20. En hard kjerne av trønderske såkalte bikere samles årlig til treffet som går under navnet «First Run».

- Is, regn, blåst og snø. Det er langt fra den amerikanske vestkysten til Røros midtvinters, sier Berit. For henne begynte Harley å brumme med Frode. For en sju- åtte år siden.

Harry med Harley

- Harry Davidson, mener datteren min på 17, forteller Berit, som ikke engang har førerkort for bil. Hun er helt fornøyd med å innta den tradisjonelle sitte-bakpå-rollen. Når det gjelder MC-delen av livet.

En historie fra et griserally på Nesodden bekrefter harrystempelet. I juninatta ankommer en lokal ambulanse motorsykkeltreffet. Pasienten på båra viser seg å være ei ung jente. Iført rosa cowboyhatt og hvite platåstøvletter. Bortsett fra noen oljeflekker på rumpa er sommernattsdrømmen kliss naken.

- Dette er Harley-Davidson-kulturen på sitt verste, mener Frode. Med ett øre registrerer han at en av hans egne kjører forbi.

- Finnes ikke noe vakrere, mener entusiasten når han skal beskrive det beste av kulturen.

Skinnet bedrar

Bakgrunnen for boka er å fortelle historier om de mange forskjellige menneskene som er viet til den spesielle tohjulssekten. Petter Stordalen er hotellkonge og mangemillionær. Finansmannen er lystkjører, han mekker ikke og holder seg unna regnvær. Da kan han jo ta Ferrarien.

Hans rake motsetning er kanskje Monica Votvik. Hun kjenner hver skrue i sin Duo Glide fra 1958. Den trondheimsfødte 32-åringen fra Kongsberg har blant annet kjørt over hele det nordamerikanske kontinentet og strekningen Kongsberg- Murmansk. Dønn alene på to hjul.

Norges eldste registrerte Harley er fra 1915. Den eier ekteparet Øyvind og Bente Lie. Han mekker og hun kjører inn pokaler.

- Det handler om å realisere drømmen. Berit og Frode er enige om at dette kan være en fellesnevner for alle HD-bikerne. Med eller uten lappen.

Harley-Davidson

LI>Amerikansk industriforetak, grunnlagt 1903 av William Harley og brødrene Davidson. Mest kjent for produksjon av motorsykler med deler og tilhørende utstyr.

  • Selskapet er kjent for sine motorer og modeller med karakteristiske navn. V-twin-motoren, med to sylindre i 45 graders vinkel, ble introdusert 1909 og har siden vært basis for alle seinere Harley-Davidson-motorer.
  • Harley-Davidson-motorsykler brukes i det amerikanske politi og postvesen og var transportmiddel for amerikanske soldater under første og annen verdenskrig.
  • Etter nedgangstider i 1970-åra og begynnelsen av 1980-åra, har selskapet vunnet tilbake sitt renommé.

Snaskens!
Rullende kjærlighet: Øyvind og Bente Lie ankom med stil og møkkete fingrer til sitt eget bryllup. Den gamle Harleyen fra 1917 fikk nerver, men lot seg overtale i siste liten.