Myten bak masken

«20.000 Days on Earth» kommer heldigvis aldri under huden på Nick Cave.

«20.000 Days on Earth» er en sjeldent stilsikker dokumentarfilm. Her er hovedpersonen Nick Cave sammen med Kylie Minogue.
«20.000 Days on Earth» er en sjeldent stilsikker dokumentarfilm. Her er hovedpersonen Nick Cave sammen med Kylie Minogue. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Allerede et par minutter uti «20.000 Days on Earth» blir det klart at regissørene Ian Forsyth og Jane Pollard ikke har til hensikt å forsøke å komme under huden på sitt subjekt Nick Cave. Cave har selv fortellerstemmen i filmen, og hvert bilde er et nennsomt komponert tablå som understøtter estetikken i universet han har bygget opp gjennom sine drøye 40 år som forfatter og artist.

Poet og posør John Updike beskrev berømmelse som en maske som spiser seg inn i ansiktet, og Nick Cave har posert så lenge at hans utstuderte image nå omgir ham som et ekstra lag av hud — eller i alle fall en skreddersydd dress. Spørsmålet «20.000 Days on Earth» stiller er da også hvorvidt det egentlig finnes noen «mann bak masken». I følge Cave selv har han som kunstner og kjendis tvunget sin indre verden på den ytre, og dermed formet seg selv i sitt eget bilde.

Forsyth og Pollard har akseptert dette premisset, og gjennom filmen blir man vitne til hvordan Cave redigerer og vedlikeholder sitt image i forestilt blottstillende situasjoner som samtaler med psykologen og gamle bandkamerater. Cave er den eneste som får henvende seg direkte til publikum; alle andre er henvist til å spille sine roller som var de skuespillere i en spillefilm.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer