Myten Duras

Den franske kultforfatteren Marguerite Duras vokste opp i Det fjerne Østen, et eventyr av en barndom som ga næring til et oppsiktsvekkende forfatterskap.

I Frankrike ble hun en myte, med sine kompliserte kjærlighetsforhold, sine eksentriske filmer og sitt mildt sagt sterke forhold til alkohol.

- Snakk om å skape myte om sitt eget liv, men jammen hadde hun god hjelp av skjebnen, utbryter Elisabeth Aasen som i disse dager utgir en bok om Duras.

Da Aasen skrev hovedfagsoppgave om Marguerite Duras i 1968, kunne ikke hennes medstudenter skjønne hvordan hun orket å holde på med den sære dama.

- De hadde helt rett. Duras var utrolig sær, sier Aasen. Boka hennes om Marguerite Duras kommer i Gyldendals Ariadne-serie, men hun understreker at dette ikke er en biografi. De finnes det nok av fra før - på fransk, og Duras har brukt sitt eget liv i romanene sine.

Med den selvbiografiske romanen «Elskeren» (1984) ble Duras virkelig en kjent forfatter. Da var hun 70 år. Boka solgte i enorme opplag, lenge før filmen ved samme navn var påtenkt.

På spørsmål om hvorfor hun skrev denne boka, svarte Duras at hun hadde lyst til å lese en bok om seg selv.

Kommunist

Marguerite Duras ble født i Vietnam, den gang del av fransk Indokina, i 1914. Hun hadde vietnamesiske venninner til hun var 15 år og snakket vietnamesisk. Som 18-åring flyttet hun til Paris for å studere. Hun la livet i Vietnam bak seg og gjenopplevde ikke sin barndom før hun skrev «Demning mot Stillehavet» i 1950.

- Denne boka er kolonikritisk og som sådan politisk. Kritikken går også på hvordan franskmennene behandlet sine egne.

Aasen forteller at Duras hele livet hadde hjertet på venstresiden politisk. En periode var hun også medlem av kommunistpartiet.

- Da hun skrev et høflig brev om at hun ville melde seg ut, fikk hun klar melding tilbake: Kommunistpartiet meldte man seg ikke ut av. Man ble ekskludert. Og - det fantes mange grunner for å ekskludere Duras. Hun levde et borgerlig liv, hun levde sammen med to menn og hun gikk på nattklubber.

Mannen i hennes liv

Duras var nært knyttet til den ene broren sin. Selv om han var to år eldre, var han alltid «lillebror».

- Han var nok mannen i hennes liv. De var nært knyttet til hverandre, og etter hans død i 1942 skrev Duras romanen «Det rolige liv», hvor hun skildrer et incestuøst søskenforhold.

Aasen vet ikke om det var et seksuelt forhold mellom Duras og broren, men i romanen skriver hun blant annet at det ikke var mulig å forelske seg i en mann før broren var død.

I 1939 giftet Duras seg med Robert Antelme, men i 1942 forelsket hun seg i Dionys Mascolo.

Duras og Antelme var liberale, og begge hadde andre forhold. Etter hvert ble Antelme og Mascolo venner, og de tre levde lenge under samme tak i et slags trekantforhold. Selv etter at Duras hadde fortalt Antelme at hun ville skilles fordi hun ønsket seg barn med Mascolo, fortsatte vennskapet mellom de tre.

- Antelme hadde en hyperintellektuell måte å ta det på da Duras fortalte at hun ville skilles. Det er jo helt utrolig at han og hans nye venninne forble Duras nære venner resten av livet, sier Aasen.

Duras hadde et vanvittig alkoholkonsum. Som 75-åring drakk hun 6- 7 liter vin om dagen.

- Den knøttlille dama må ha hatt en jernhelse. Det er utrolig at hun klarte å jobbe, sier Aasen.

Men Duras hadde også tørre perioder. Hun hadde flere avvenningskurer. En av dem er behørig skildret av Yann Andréa. Han var 39 år yngre enn Duras, men de to levde sammen de 16 siste årene av hennes liv.

- Han var bifil, og Duras likte det ikke når han dro på bar for å hygge seg med unge, vakre menn. Hun var sjalu. Men man vet sikkert at Duras og Andréa også hadde et seksuelt forhold, sier Aasen.

Et skrevet liv

Som mange andre forfattere skrev Duras mer enn hun levde. Og når hun ikke skrev, levde hun ikke mer. I 1983 ga Andréa ut boka «M.D.». En historie om en kjent forfatter som må gjennomgå en avvenningskur.

- Alle skjønte hvem «M.D.» var. Det er en forferdelig indiskré og privat bok. Jeg syntes det var ubehagelig å lese den. Selv uttalte Duras i et tv-intervju at hun syntes boka var «magnifique».

Aasen bobler nesten over av beundring og forundring når hun snakker om Duras' diktning og liv.

- Andréa skrev sin versjon av forholdet til Duras et par år etter hennes død. Nå skal denne boka («Den kjærligheten der») filmes med Jeanne Moreau, smiler Aasen.

Marguerite Donnadieu ble født i Vietnam i 1914, den gang del av fransk Indokina.Debuterte i 1943 med «Les impudents» (De skamløse). Hun fikk sitt litterære gjennombrudd i 1958 med «Moderato Cantabile».I 1959 kom hennes film «Hiroshima mon amour». Av andre filmer er «India Song» hennes mest kjente.Oversatt til norsk: «Moderato Cantabile» 1982, «Elskeren» 1985, «Smerten» 1986, «Emily L.» 1989, «Lol Valérie Stein» 1991, «Yann Andréa Steiner» 1994, «Elskeren fra Nord-Kina» 1995, «Demning mot Stillehavet» 1999.Døde i Paris 3. mars 1996.