Myten om den forsiktige kvinnen

Når vi i økende grad ser kvinner gjøre det bra i musikkbransjen, er det gode sjanser for at de har vært mer risikovillige enn sine mannlige kollegaer.

LITE RISIKOVILLIGE? Kvinner har fått rykte som trygghetssøkende. Foto: Ole Ch. Thomassen
LITE RISIKOVILLIGE? Kvinner har fått rykte som trygghetssøkende. Foto: Ole Ch. Thomassen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene har en myte igjen fått spillerom i den offentlige debatten. Knut Schreiner har i Dagbladet gått langt i å gi kvinners manglende risikovilje skylden for deres underrepresentasjon i musikkbransjen. Gode svar har blitt skrevet til Schreiner. Vi vil derfor heller diskutere myten om den forsiktige kvinnen.

Annonse

Vi hører det stadig: menn er mer risikovillige enn kvinner. Derfor blir vi ikke ledere. Derfor blir vi ikke rike, eller kjente musikere.

Når forskjeller skal forklares, kan det virke som at manglende vilje til risiko tar over for gamle ideer om at livmoren ødelegger for intelligensen. Men er vi så forsiktige?

Risikoen knyttet til en handling varierer etter hvem som utfører handlingen. Å satse tusen kroner i et veddemål er ikke det samme for hvermannsen som for Røkke. På samme måte er det andre konsekvenser knyttet til å være en offentlig person som kvinne, enn som mann. Mange opplever hets og trusler rettet både mot seg selv og mot familie.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

I tillegg følger det med en ekstrainteresse for privatlivet til kvinner i offentligheten. Hvor ofte må menn svare på om det er vanskelig å kombinere farsrollen med rollen som turnerende musiker eller stortingsrepresentant? Profilerte kvinner må jevnlig kommentere sin sivilstatus, og gang på gang besvare spørsmål knyttet til kropp og klesvalg.

Forskning viser at kvinner og menns evner vurderes forskjellig i ansettelsessammenhenger. Vi kan anta at konsekvensene for en kvinne som feiler, er tilsvarende ulik. Hvorfor Schreiner tror at musikkbransjen, med sine lite objektive vurderingskriterier og høy grad av nettverking og trynefaktor, skulle være et unntak, kan man jo lure på.

Selv sett bort ifra selvsanksjoneringen kvinner påfører seg selv, ser de samme valgene ut til å innebære større risiko for en kvinne. Og likevel utsetter vi oss for denne risikoen. Og ikke minst; likevel gjorde vi det.

De siste 40 årene har utallige visjonære, uredde kvinner tatt risikofylte valg: Første kvinne i nabolaget som gikk ut i jobb, første kvinnelige trommis, første kvinnelige statsminister, første første første. Våre mødre har vært radikalt risikovillige. De har gått mot samfunnets normer og risikert både latterliggjøring og økonomiske problemer.

Så når vi i økende grad ser kvinner gjøre det bra i musikkbransjen, så skal vi huske at det er gode sjanser for at de har vært mer risikovillige enn sine mannlige kollegaer.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer