DEBATT

Debatt: Satire og virkelighet

Myten om den islamhatende industriarbeider

Når NRK Satiriks skal lure Resett, gjør de det med en falsk «pensjonert industriarbeider». Hvorfor det? Det er fornærmende mot dem som bygde landet. Og det fører til at de som virkelig driver konspiratorisk islamhat går fri.

MYTE: Med den fiktive Jan A. Johansen har NRK Satiriks (sikkert utilsiktet) levert et eksempel på en av de mest seiglivede mytene i vårt samfunn, at islamhat og høyre-ekstremisme vokser ut av arbeiderklassen, skriver innsenderen. Foto: NRK
MYTE: Med den fiktive Jan A. Johansen har NRK Satiriks (sikkert utilsiktet) levert et eksempel på en av de mest seiglivede mytene i vårt samfunn, at islamhat og høyre-ekstremisme vokser ut av arbeiderklassen, skriver innsenderen. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I et fornøyelig stunt har NRK Satiriks lurt det ytterliggående islamfiendtlige nettstedet Resett. Satiriks har oversatt deler av Anders Behrings Breiviks manifest til nynorsk og publisert sitatene i Resetts kommentarfelt, der de alle sammen har blitt godkjent av nettstedets moderatorer.

Mimir Kristjánsson.
Mimir Kristjánsson. Vis mer

Så langt, så vel. Men for å publisere kommentarene har NRK Satiriks konstruert en falsk figur ved navn Jan Atlas Johansen. Den fiktive Johansen har rikskringkastingens program gjort til «pensjonert industriarbeider».

Hvorfor det, egentlig? Hva er det som gjør at NRK Satiriks ser «pensjonert industriarbeider» som det typiske yrket for islamhatere?

Breivik var ingen pensjonert industriarbeider, han var en mislykket gründer med bakgrunn i reklamebransjen fra Skøyen på Oslos vestkant. Han forsøkte seg også innen aksjespekulasjon, uten hell.

Likevel er det vanskelig å se for seg NRK konstruere en falsk reklamemann når de skal poste islamhat i Resetts kommentarfelt.

Breiviks ideologiske forbilde, bloggeren Fjordman, hadde mastergrad i kultur og teknologi og bakgrunn fra det norske Utenriksdepartementet (han jobbet på et daghjem for psykisk utviklingshemmede da han sto fram i avisene i 2011).

Likevel hadde ikke Satiriks Jan Atlas Johansen mastergrad i kultur og teknologi eller bakgrunn fra Utenriksdepartementet.

Hvorfor er det som vanlig pensjonerte industriarbeideren som skal spille rollen som den stereotypiske muslimhateren på nett?

Med den fiktive Jan Atlas Johansen har NRK Satiriks (sikkert utilsiktet) levert et eksempel på en av de mest seiglivede mytene i vårt samfunn, nemlig at islamhat og høyreekstremisme vokser ut av arbeiderklassen. Da VG i 2017 skulle konstruere en figur som svarte til avisas fordommer om trollene i kommentarfeltet gjorde de «Sofa-Leif» til en mann med sjømannstatoveringer og bakgrunn fra «livets harde skole».

Det er riktig at de med akademisk utdanning er mer positive til innvandring enn de uten. Men det er et ganske stort hopp fra å være skeptisk til å ta imot flere asylsøkere til å publisere kontra-jihadistiske konspirasjonsteorier på nett.

At NRK Satiriks reproduserer myten om den islamhatende industriarbeideren blir ekstra iøynefallende når offeret er nettstedet Resett.

Resett er etablert med støtte fra milliardærene Jan Haudemann Andersen og Øystein Stray Spetalen. De har, som mannen som har ført Johansens kommentarer i pennen, bakgrunn fra aksjehandel.

Primus motor for nettstedet er siviløkonomen Helge Lurås, med utdanning fra eliteskolen Norges Handelshøyskole. På oversikten over bidragsytere går IT og økonomi igjen, i tillegg til journalistikk. Erfaring fra industrien finnes ikke. Nettstedet er et påfunn drevet fram av deler av den norske økonomiske og akademiske overklassen, ikke fra gutta på gølvet.

I seg selv er Jan Atlas Johansens yrkesbakgrunn ingen stor sak. Men det er problematisk dersom NRK Satiriks, VG og andre befester myten om at norske industriarbeidere er spesielt disponerte for konspiratorisk islamhat. En slik myte inngår i en større forakt for arbeiderklassen som misogynister, homofiendtlige, rasister og muslimhatere.

Det er fornærmende mot alle de hundretusenvis av industriarbeiderne som bygger dette landet.

Samtidig fører det til at de som virkelig driver fram det konspiratoriske islamhatet går fri. Neste gang statskanalen skal konstruere en falsk islamhater bør han derfor være aksjespekulant.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer