Myten om Gros nyliberalisme

Gro avlyste sosialismen, og Jens snakkar aldri om klassar. Men er det sant at Arbeidarpartiet er nyliberalt, spør Svein Tuastad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

IDEOLOGIDEBATT FYLLER avisspaltene. Høgres unge tenkjar Torbjørn Røe Isaksen slår i ei ny bok eit slag for konservatismen. I SV har sosialismedebatt stått på dagsordenen denne våren. Og dei siste åra har stadig spørsmålet om kven som er dei ekte liberale i norsk politikk, vore eitt av emna i debatten.

Eit anna tema som i har vore diskutert i heile etterkrigstida, gjeld ideologien til Arbeidarpartiet - det partiet som har forma det moderne Noreg. I norsk politisk historieskriving assosierer fleire viktige historieskrivarar jamvel det moderne sosialdemokratiet med ulike former for svik.

Men er det sant at norske sosialdemokratar i ei stadig jakt på meir makt og finare posisjonar etter kvart kom til å svikte sine klassiske ideal?

Jens Arup Seip såg Arbeidarpartiet i 1950-åra som eit parti der ideala vart kasta på båten. For det handla mest om å halde på makta. Sosialismen vart skoten ut i den store tåka som heiter framtida. Frå utkiksposten sin på Seips skuldrer, studerer Rune Slagstad eit Arbeidarparti som deregulerer økonomien på 1980-talet. Med Gro Harlem Brundtland i spissen vert politikken omforma til eit visjonslaust administrasjonsføretak, slik han ser det. Før hadde vi nasjonale strategar. No sit vi att med politiske flytekorkar som lar seg drive der mediestraumdraga fører dei.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer