DEBATT

Debatt: Menneskerettigheter

Myten om Norge som foregangsland på menneskerettigheter

Vi som har fulgt med på norske myndigheters opptreden i FN, erfarer en arroganse som vi tror de færreste i Norge er klar over.

MOTVERGE: Spesielt har funksjonshemmede fått erfare Norges motstand mot å innrømme oss reelle rettigheter på linje med andre borgere, skriver kronikkforfatteren. Bildet er fra Stolthetsparaden i 2011. Foto: Per Løchen / NTB scanpix.
MOTVERGE: Spesielt har funksjonshemmede fått erfare Norges motstand mot å innrømme oss reelle rettigheter på linje med andre borgere, skriver kronikkforfatteren. Bildet er fra Stolthetsparaden i 2011. Foto: Per Løchen / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Fredag 30. september la Utenriksdepartementet frem Stortingsmelding 39 (2015-2016), hvor budskapet er at Norge ikke vil slutte seg til protokoller som gir individuell klagerett ved brudd på følgende konvensjoner: FNs barnekonvensjon (BK), FNs konvensjon for økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter (ØSK) og FNs konvensjon om funksjonshemmedes rettigheter (CRPD).

Norge ynder å kalle seg foregangsland på menneskerettigheter. Men dette gjelder åpenbart bare så langt de ikke utfordrer norsk lov og politikk. Spesielt har funksjonshemmede fått erfare Norges motstand mot å innrømme oss reelle rettigheter på linje med andre borgere. CRPD er ikke engang skrevet inn i norsk lov.

Regjeringens begrunnelse for at Norge ikke skal tilslutte seg individklageordningen til CRPD er at man ikke har tillit til komiteen som overvåker konvensjonen.

Det hevdes at komiteen har sin egen tolkning, og at dersom denne tolkningen skal legges til grunn, må sentrale bestemmelser i norsk lovgivning endres.

De sentrale bestemmelsene det siktes til her, er fratakelse av rettslig handleevne (umyndiggjøring) i vergemålsloven, og bestemmelsene om tvang i lov om psykisk helsevern og helse- og omsorgstjenesteloven.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.