DEBATT

Mytene som gjør Monsanto til verdens mest forhatte selskap

De vil patentere verdens såfrø, monopolisere matvareproduksjonen og saksøker bønder som ikke gjør som de sier. Monsanto er verdens mest forhatte selskap, og det på totalt sviktende grunnlag.

MOTSTAND: Det har reist seg en slags folkebevegelse mot Monsanto, som har fått avleggere verden over, også i Norge. Kritikken selskapet møter baserer seg på myter og misforståelser, skriver agronom Øystein Heggdal. På bildet: En demonstrasjon mot Monsanto i Durban i mars i år. Foto: AFP PHOTO / RAJESH JANTILAL
MOTSTAND: Det har reist seg en slags folkebevegelse mot Monsanto, som har fått avleggere verden over, også i Norge. Kritikken selskapet møter baserer seg på myter og misforståelser, skriver agronom Øystein Heggdal. På bildet: En demonstrasjon mot Monsanto i Durban i mars i år. Foto: AFP PHOTO / RAJESH JANTILAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Da tyske Bayer kjøpte Monsanto for 66 milliarder dollar tok det ikke lang tid før professor i biologi Dag O. Hessen uttalte i Nationen at det er problematisk at Norge eier aksjer i Monsanto igjennom Statens Pensjonsfond. Og han er ikke akkurat alene om å være kritiske til dette selskapet.

Monsanto er blitt yndlingshatobjetet for alle som er motstandere av alt fra internasjonal handel til moderne landbrukspraksiser. Det arrangeres årvisse opptog verden over mot selskapet, nå i oktober skal en selvoppnevnt folkedomstol av aktivister føre sak i mot selskapet i det som kalles Monsanto Tribunal i Haag, og norske politikere kan uten blygsel si at de er mot genmodifisering på grunn av dette ene amerikanske selskapet.

Men hvor onde er de egentlig? Vel, ikke spesielt. La oss ta de mest vanlige mytene etter tur.

1: Monsanto er onde fordi de er et gigantisk selskap.

Eh. Nei. For det første så er ikke Monsanto et spesielt stort selskap. Det havner på 420. plass på Forbes’ liste over verdens største selskaper. Hvis ondskap stiger proposjonalt med omsetningen så burde heller aktivistene vært rasende på Dow Chemical som klokker inn på en 111 plass og Bayer som det mest onde såfrø- og kjemikalieselskapet på 97-ende plass over verdens største selskaper. Hvis vi følger denne logikken så vil selvsagt selskapet Bayer+Monsanto være mega-onde. Men da mister aktivistene de fine bokstavrimene i March against Monsanto, eller Mothers against Monsanto.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer