DEBATT

Debatt: Kraftkablene

Mytene sprekker!

Det blir ikke mer kraft å eksportere av å bygge flere kabler.

Nore I er et kraftverk som utnytter fallet mellom Tunhovdfjorden og Uvdalselva, som utgjør nedre vannspeil (Rødbergdammen) ved tettstedet Rødberg sentrum i Nore og Uvdal kommune i Buskerud. Kraftverket er heleid av Statkraft. Det er tørke i Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Nore I er et kraftverk som utnytter fallet mellom Tunhovdfjorden og Uvdalselva, som utgjør nedre vannspeil (Rødbergdammen) ved tettstedet Rødberg sentrum i Nore og Uvdal kommune i Buskerud. Kraftverket er heleid av Statkraft. Det er tørke i Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Gaute Eiterjord hevder i Dagbladet 4. mars at jeg står for en «klimakortslutning», fordi jeg er imot flere kraftkabler til utlandet. Han mener tydeligvis at det diskvalifiserer meg i debatten at jeg er «tidlegare informasjonssjef i Equinor», og hevder at jeg «... har åtvara mot fleire kablar til utlandet fordi det trugar norsk gasseksport.»

Jeg tviler ikke på Gaute Eiterjords ærlige engasjement for klimaet, men engasjement gjør seg best kombinert med fakta. Flere kabler truer selvsagt ikke norsk gasseksport, og jeg har aldri servet tøv av den typen.

Eiterjord sier at vannkrafta vår skal spille «ei nøkkelrolle i eit fornybart kraftsystem.» Det gjør vannkrafta vår her hjemme, men den kan aldri spille noen rolle av betydning mot utlandet. Det er en myte kraftbransjen har skapt.

Det blir ikke mer kraft å eksportere av å bygge flere kabler. Å være «Europas batteri», som kraftbransjen også forteller oss om, er en ekstrem overdrivelse. Vår kapasitet ut av landet er for tiden på 6,2 MW, mens EU allerede har bygd ut ca 350 GW vind-og solkraft som tenger balansekraft.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer