Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mytenes mester

Tor Åge Bringsværd er uovertruffen i formidling av myter.

Årets «Medusa», andre bok i Mime-serien, kan leses om igjen og om igjen. Hver gang vil en oppdage noe nytt, finne nye skikkelser å bli nysgjerrig på.

«Medusa» viser at fjorårets vakre bok «Noa» ikke bare var et blaff. Med sine solide kilder, sin kunnskap og entusiastiske formidlingsevne og ikke minst respektfylte kjærlighet til stoffet, har Bringsværd i mytene, sagnene og eventyrene stoff nok til et helt forfatterliv. Måtte det bli langt.

Medusa forbannes

Medusa er sjøormene Forkys og Ketos datter. De har brakt til verden flere døtre, men bare Medusa er menneske og vakker. Hennes navn betyr dronning, og ryktet om hennes skjønnhet sprer seg, også til havguden Poseidon, som vil ha henne. Det vekker Athenes raseri og hun lyser en forbannelse over Medusa: Den vakreste av alle skal fra da av være skremmende heslig. Medusa blir kvinnen med slangehåret og blikket som gjør andre til stein.

Medusa vil gjemme seg bort. Voktet av sine søstre, gorgonene, flyr hun vestover, «til et sted uten sol og måne». Der blir Medusa gammel, uten å ha rukket å leve. Men: natta med Poseidon ga liv til Pegasus, vingehesten, som langt seinere skulle bli dikternes beskytter.

Billedrikt

Gjennom århundrer har Medusa fengslet forfattere og billedkunstnere.

Bringsværd har oppsøkt mange av dem for å forme sin historie som hele familien vil ha glede av, først og fremst som opplesning hvis barna er i småskolealderen.

Tor Åge Bringsværd har et kresent språk, levende og rikt på bilder.

Så kommer også myte av det greske ordet mythos som betyr levende ord, ord som kan fortelle . Det er blant svært mye annet vi får vite i forfatterens interessante og fyldige etterord.

Sissel Gjersum har illustrert myten om Medusa med store fargefulle bilder. De formidler kontrastene mellom mytens mennesker og deres trolske monsterslektninger, men blir likevel noe monotone.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media