Mytenes mester

Tor Åge Bringsværd er uovertruffen i formidling av myter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Årets «Medusa», andre bok i Mime-serien, kan leses om igjen og om igjen. Hver gang vil en oppdage noe nytt, finne nye skikkelser å bli nysgjerrig på.

«Medusa» viser at fjorårets vakre bok «Noa» ikke bare var et blaff. Med sine solide kilder, sin kunnskap og entusiastiske formidlingsevne og ikke minst respektfylte kjærlighet til stoffet, har Bringsværd i mytene, sagnene og eventyrene stoff nok til et helt forfatterliv. Måtte det bli langt.

Medusa forbannes

Medusa er sjøormene Forkys og Ketos datter. De har brakt til verden flere døtre, men bare Medusa er menneske og vakker. Hennes navn betyr dronning, og ryktet om hennes skjønnhet sprer seg, også til havguden Poseidon, som vil ha henne. Det vekker Athenes raseri og hun lyser en forbannelse over Medusa: Den vakreste av alle skal fra da av være skremmende heslig. Medusa blir kvinnen med slangehåret og blikket som gjør andre til stein.

Medusa vil gjemme seg bort. Voktet av sine søstre, gorgonene, flyr hun vestover, «til et sted uten sol og måne». Der blir Medusa gammel, uten å ha rukket å leve. Men: natta med Poseidon ga liv til Pegasus, vingehesten, som langt seinere skulle bli dikternes beskytter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer