Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vikings på HBO

Myteomspunnet konge inspirerte «Vikings»-karakter. Slik kan han ha vært i virkeligheten

Ragnar Lodbrok har sin egen saga, og inspirerte hovedpersonen i «Vikings». Men har han faktisk eksistert?

VIKINGS: History Channel har gjort stor suksess med TV-serien «Vikings», der Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel) er en sentral karakter. Her fra seriens første sesong. I Norge er det HBO som viser «Vikings». Video: HBO Vis mer Vis mer Vis me... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): OBS: Denne artikkelen inneholder spoilere om handlinga i «Vikings».

TV-serien «Vikings» forteller historien om vikinghelten Ragnar Lothbrok, spilt av Travis Fimmel, som kjemper seg opp fra å være bonde til å bli en skandinavisk konge. Lothbrok leder gjentatte raid mot England, og skyr ingen midler for å komme til makta.

Historien er løselig bygget på Ragnar Lodbroks saga, har serieskaper Michael Hirst tidligere fortalt til Aftenposten.

- Poenget er ikke at det skal være historisk korrekt, men troverdig. «Vikings» er min saga om Ragnar. Blandet inn i eventyret er det litt fakta, mange legender, noen antagelser, mine manipuleringer og omskrivninger, sa Hirst i 2016.

Lothbrok selv døde i fjerde sesong, men den femte sesongen - som kom før jul - bygger videre på historien om Lothbroks sønner.

VIKINGKONGE: «Vikings» forteller historien om vikingkongen Ragnar Lothbrok, som spilles av Travis Fimmel. Serieskaper Michael Hirst har latt seg inspirere av gamle nordiske sagaer i arbeidet med serien. Foto: HBO
VIKINGKONGE: «Vikings» forteller historien om vikingkongen Ragnar Lothbrok, som spilles av Travis Fimmel. Serieskaper Michael Hirst har latt seg inspirere av gamle nordiske sagaer i arbeidet med serien. Foto: HBO Vis mer

Fiksjon og virkelighet

Har Ragnar Lothbrok, eller Lodbrok som han heter i de nordiske sagaene, herjet, plyndret og drept i virkeligheten, eller er han et produkt av vikingers livlige fantasi?

Ikke greit å si, skal vi tro Hanne Lovise Aannestad, arkeolog ved Senter for vikingtidsstudier på Universitetet i Oslo.

Hun forteller at det er flere historiske kilder som refererer til Lodbrok. Men sannhetsgehalten i kildene er uklar.

ARKEOLOG: Hanne Lovise Aannestad. Foto: Privat
ARKEOLOG: Hanne Lovise Aannestad. Foto: Privat Vis mer

- Det kan godt hende han har levd, men det kan vi ikke si direkte, forteller hun.

Sagaene der Lodbrok omtales kalles fornaldersagaer, og er av det mer eventyrlige slaget. Der blandes gjerne fiksjon med virkelighet, uten at ettertiden kan si sikkert hva som faktisk har skjedd og ikke.

- Ragnar får ifølge sagaen flere sønner, og noen av dem blir involvert i faktiske historiske hendelser. Det sies i sagaene at de var med i den store hedenske hæren som gikk i land i England og herjet på 860-tallet. Vi har historiske og arkeologiske kilder på at den hæren eksisterte, men vi har ikke noen mannskapslister som sier noe om hvem som var med, sier Aannestad.

Forfar til Harald Hårfagre

Hun forteller at Ragnar, ifølge kildene som refererer til ham, levde på slutten av 700-tallet eller på 800-tallet.

- Ragnar Lodbrok-sagaen ble nedskrevet på 1200-tallet, og antakelig baserer den seg på eldre versjoner. I sagaene framstår han som en legendekonge, som herjer på kontinentet og i England. Faren hans var, ifølge sagaene, en svensk konge som het Sigurd Ring, sier arkeologen, som legger til at man heller ikke kan slå fast at Ring eksisterte i virkeligheten.

Dette bryter med handlinga i «Vikings», der Lothbrok slettes ikke er kongssønn, men bonde.

Et annet brudd med sagaene er scenen der skandinaver plyndrer på Lindisfarne i England.

- Det er en historisk kjent hendelse. Men ingen fornaldersagaer refererer til at Ragnar skal ha vært med der, sier Aannestad.

Ifølge sagaene skal Lodbrok være forfaren til en langt mer kjent norsk konge, nemlig Harald Hårfagre, mannen som sies å ha samlet Norge på 900-tallet. Ifølge flere av sagaene skal Lodbrok ha vært Hårfagres oldefar, sier Aannestad.

Likhetstrekk

Hun forteller videre at sagaene sier at Lodbrok ble fanget og drept av den engelske kongen Ælla - noe som også skjer i «Vikings». Om Ælla faktisk kverket den nordiske vikingkongen er slettes ikke sikkert, men at Ælla har eksistert er et historisk faktum.

- I England har vi mange flere skriftlige kilder å basere oss på. Men det trenger ikke betyr at Ragnar har levd, sier Aannestad.

Hun har sett første sesong av «Vikings», og ser flere likhetstrekk mellom Ragnar Lothbrok og legendekongen fra de nordiske sagaene.

- Jeg har ikke lest Ragnar Lodbrok-sagaen i sin helhet, men ut fra det jeg har lest og hva jeg har sett av serien, virker han som en opportunistisk fyr - som man gjerne tenker seg at idealvikingen var. Han reiste ut, var en ledertype, ga fingeren til autoriteter og gikk sine egne veier. En arketypisk heltetype.

NORSK VIKING: Thorbjørn Harr var å se i første og andre sesong av «Vikings», i rollen som Jarl Borg. Karakteren hans blir drept av Ragnar. Foto: HBO
NORSK VIKING: Thorbjørn Harr var å se i første og andre sesong av «Vikings», i rollen som Jarl Borg. Karakteren hans blir drept av Ragnar. Foto: HBO Vis mer

Ikke historisk korrekt

Aannestad forteller at serieskaper Michael Hirst har tatt seg enkelte historiske friheter i arbeidet med serien.

- Fagpersoner kan ha en tendens til å henge seg opp i at detaljer ikke stemmer. Smykkene er for eksempel litt annerledes enn de historisk sett var. Det er ikke jeg så opptatt av. Det er helt innafor at «Vikings» er laget på den måten den er laget, ved å ta en heltesaga og lage et nytt eventyr som snakker til oss i dag.

Arkeologen konkluderer med at Ragnar Lodbrok kan ha vært en virkelig person, men legger til at han helt sikkert ikke var slik som sagaene framstiller ham.

- For det første er det flere ulike sagaer som forteller ulike historier om ham. De er ikke samsvarende som kilder. Noen inneholder også fortellinger om drager. Det kan man avvise som historisk etterrettelighet, sier hun og ler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!