Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Myter og fakta om såkalt "svogerforsking"

Arbeidsledighet er hvertfall ikke oppskriften på god helse.

Statssekretær Kristian Dahlberg Hauge (Frp)  lurer på om Ap tror at arbeidsledighet styrker sjansen for boliglån.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Statssekretær Kristian Dahlberg Hauge (Frp) lurer på om Ap tror at arbeidsledighet styrker sjansen for boliglån. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Fredric Holen Bjørdal mener regjeringen viser til "svogerforsking" i vårt forsvar for moderate endringer av arbeidsmiljøloven (13.01). Når OECD i sine rapporter fastslår at sannsynligheten for å få en fast heltidsstilling er betydelig større for personer som har hatt en midlertidig stilling - sammenlignet med dem som har vært arbeidsledige — så kaller jeg det ikke svogerforsking.

Om lag halvparten går over i fast stilling etter ett års midlertidig ansettelse. Statens arbeidsmiljøinstitutt har nyansert påstanden om økt helserisiko for arbeidstakerne. Det er trolig sånn at midlertidig ansatte i større grad kommer fra en bakgrunn preget av økonomisk usikkerhet og bekymringer. Livet på utsiden av arbeidslivet har for noen vært med på å forverre helsen, mens andre har vært uten jobb nettopp på grunn av dårlig helse. Dessuten: Tror Holen Bjørdal at arbeidsledighet — som ofte er alternativet til en midlertidig jobb — er oppskriften på god helse?

Aps representant skriver videre at DNB, Nordea og Storebrand "stadfestar at midlertidig stilling svekker sjansen for bustadlån." Som om det er overraskende. Tror Holen Bjørdal at arbeidsledighet styrker sjansen for å få boliglån? I fare for å gjenta meg selv: For de som står på utsiden av arbeidsmarkedet er ledighet ofte alternativet til en midlertidig jobb.