Myter om holdninger til innvandring

Nettdebattanter med ekstreme meninger snakker ikke på vegne av folket.

TOLERANSE: Helhetsinntrykket er at nordmenn sakte, men sikkert, blir mer tolerante overfor innvandrere, skriver innleggforfatteren.
Foto: Berit Keilen / Scanpix
TOLERANSE: Helhetsinntrykket er at nordmenn sakte, men sikkert, blir mer tolerante overfor innvandrere, skriver innleggforfatteren. Foto: Berit Keilen / ScanpixVis mer
Debattinnlegg

I en kommentar 27.5 til boka «Liker - liker ikke», om den norske nettdebatten, skriver Dagbladets Geir Ramnefjell at kritikken av nettdebattantene smaker av elitisme. Det kan godt hende. I hvert fall deler av den, men så begår Ramnefjell en feil når han sier at «De som skriver i avisenes kommentarfelt skiller seg ut som noe mer innvandringskritiske enn befolkningen for øvrig, men ... et flertall i opinionen ønsker seg en mer restriktiv innvandringspolitikk».

At nordmenn flest vil ha en mer restriktiv innvandringspolitikk er en av mange myter som har fått bre seg om nordmenns holdninger, og den bygger oppunder høyreekstremisters, herunder en del kommentarfeltaktivisters, oppfatninger om at nesten alle «egentlig» er enige med dem. Går vi til de tørre tall, får vi derimot et annet bilde. Det finnes en stor minoritet som vil ha strengere innvandringspolitikk, men det er en minoritet.Det finnes to større jevnlige undersøkelser rundt nordmenns holdninger til integrering og innvandring. Det ene er IMDis «integreringsbarometer», det andre er SSBs «Holdninger til innvandrere og innvandring».

Dersom vi starter med IMDi, har de siden 2005 spurt nordmenn om de var enige i påstanden «vi bør ikke slippe inn flere innvandrere i Norge». De siste tallene fra 2012 viser at 55 prosent mente påstanden passet «ganske dårlig» eller «ikke i det hele tatt». Tallene varierer noe fra år til år men bare i 2010 klarte de som var enige i påstanden å skrape sammen et flertall.

Undersøkelsen viser også at i underkant av 60 prosent mener «det bør bli lettere for flyktninger bosatt i Norge å bli gjenforent med sin familie», og over halvparten mener at «Norge bør ta imot flere flyktninger som har behov for beskyttelse».

Om vi går til SSB får vi bekreftet inntrykket. Andelen som synes det bør bli vanskeligere for flyktninger og asylsøkere å få opphold i Norge har gått ned fra 53 prosent i 2002 til 43 prosent i 2012. Siden 2004 har gruppen hele tiden utgjort under 50 prosent.

Helhetsinntrykket fra begge undersøkelsene er at nordmenn sakte, men sikkert, blir mer tolerante overfor innvandrere. Det er kunnskap som er viktig å ha i bakhodet når man stilles overfor nettdebattanter med ekstreme meninger, som påberoper seg å snakke på vegne av folket. De gjør ikke det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.