Myter om holdninger til innvandring

Nettdebattanter med ekstreme meninger snakker ikke på vegne av folket.

TOLERANSE: Helhetsinntrykket er at nordmenn sakte, men sikkert, blir mer tolerante overfor innvandrere, skriver innleggforfatteren.
Foto: Berit Keilen / Scanpix
TOLERANSE: Helhetsinntrykket er at nordmenn sakte, men sikkert, blir mer tolerante overfor innvandrere, skriver innleggforfatteren. Foto: Berit Keilen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en kommentar 27.5 til boka «Liker - liker ikke», om den norske nettdebatten, skriver Dagbladets Geir Ramnefjell at kritikken av nettdebattantene smaker av elitisme. Det kan godt hende. I hvert fall deler av den, men så begår Ramnefjell en feil når han sier at «De som skriver i avisenes kommentarfelt skiller seg ut som noe mer innvandringskritiske enn befolkningen for øvrig, men ... et flertall i opinionen ønsker seg en mer restriktiv innvandringspolitikk».

At nordmenn flest vil ha en mer restriktiv innvandringspolitikk er en av mange myter som har fått bre seg om nordmenns holdninger, og den bygger oppunder høyreekstremisters, herunder en del kommentarfeltaktivisters, oppfatninger om at nesten alle «egentlig» er enige med dem. Går vi til de tørre tall, får vi derimot et annet bilde. Det finnes en stor minoritet som vil ha strengere innvandringspolitikk, men det er en minoritet.Det finnes to større jevnlige undersøkelser rundt nordmenns holdninger til integrering og innvandring. Det ene er IMDis «integreringsbarometer», det andre er SSBs «Holdninger til innvandrere og innvandring».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer