Myter om kakebakst

Ingress

Meninger

Den ferske LO-lederen Gerd Kristiansen har avslørt et uvanlig talent for å provosere, først med utfall mot treningshysteri og nå med en overraskende kritikk av deltidsarbeidende kvinner. Hun mener de skyver mammarollen foran seg. Det hadde vært forfriskende rett fra levra, hvis det var sant. Men det er en medieskapt myte at småbarnsmødre rømmer hjem fra arbeidslivet for å unnslippe tidsklemma og bake muffins i stedet.

Småbarnsmødre jobber tvert imot mer enn andre kvinner, en tendens som er forsterket de seinere åra. Bare 18 prosent av kvinner som jobber frivillig deltid, oppgir barneomsorg som grunn. Ifølge en SSB-undersøkelse har frivillig deltid i hovedsak andre sosiale forklaringer og er mest utbredt blant kvinner med lav utdannelse og løs tilknytning til arbeidslivet. Kvinner generelt jobber mer i takt med at flere tar høyere utdannelse. Det er jo logisk.

Dermed bommer også LO-sjefens kritikere som mener det er helt naturlig at småbarnsmødre jobber mindre. De bidrar til en seiglivet myte om at kvinner prioriterer annerledes og at det må berømmes. Når Knut Arild Hareide hevder at Kristiansen avslører et forkastelig menneskesyn, snakker han selvfølgelig til menigheten. Men det er ikke stort bedre å påføre småbarnsmødre skam for å jobbe for mye.

Med dagens velferdsordninger, korte arbeidstid og raust med ferie og fritid, ligger alt til rette for å kombinere arbeid og familieliv. Når så mange kvinner likevel jobber deltid, hele 40 prosent, er det grunn til å advare om de økonomiske konsekvensene av et slikt valg. Ja, også for samfunnet. Vi kan fortsatt ikke pumpe sykepleiere opp av Nordsjøen. En bærekraftig velferdsstat er avhengig av arbeidskraft og skatteinntekter. Å påpeke det burde være uproblematisk.

Kristiansen bør likevel konsentrere seg om å rydde opp i den ufrivillige deltida; særlig i omsorgssektoren, hvor håpløse brøkstillinger florerer. Det er et alvorlig problem at det i mange kvinneyrker tilbys jobber man ikke kan leve av og en turnus det er vanskelig å leve med. Ansvaret ligger hos partene i arbeidslivet, og som LO-leder har Kristiansen betydelig makt til å skjære gjennom. Den bør hun bruke i stedet for pekefingeren.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.