I Norge er rundt 85-90 prosent av bidragsyterne på Wikipedia menn. Jarle Vines, daværende leder for Wikimedia Norge, sa til Aftenposten i mars i fjor at problemet er at kvinner har for lite tiltro til egen kompetanse. Resultatet blir, ifølge Vines, en mannsdominert vinkling på artiklene. «Vi ønsker artikler om kvinnelige temaer, men først og fremst kvinnelige tanker om allerede eksisterende artikler. I artikler om seksualitet, for eksempel, blir det skeivt å kun skrive fra mannens synspunkt, sa Vines».
Det er bra at Vines er bekymret for at kvinner ikke skriver på Wikipedia. Det er et demokratisk problem dersom kunnskapskildene på nett kun oppdateres av lite miljø. Og det er et problem for kvaliteten på kunnskapsformidlingen. Men svakheten med Vines sitt svar er at han skyver skylda over på dem som ikke deltar. Å forklare 90 prosent menn med kvinners manglende selvtillit er å overse svikt i eget system.
Det er en kjent sak at homogene miljøer sliter med å rekruttere bredt. Wikipedia er basert på at folk må melde seg selv. Da blir det ekstra vanskelig å forandre på hvem som blir rekruttert. Særlig dersom ønsket om å utvide deltakelsen ikke blir fulgt opp av konkrete tiltak og kontakt med dem man ønsker å rekruttere. Oppfordringen om å komme med «kvinnelige tanker» er neppe særlig tiltrekkende for en historiker eller fysiker som vil drive forskningsformidling.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger