Mytteri, poesi og mord

Litterær spenning om Wordsworth og mytteriet på Bounty

BOK: Det er bokstavelig talt en litterær spenningsroman Val McDermid har klekket ut med «Gravmerket»:

Intrigen dreier seg om et 200 år gammelt myrlik og et glemt dikt av William Wordsworth, et dikt som kan kaste nytt lys over selveste mytteriet på Bounty.

Og noen kan til og med begå drap for å sikre seg diktet.

I disse tider er det mildt sagt forfriskende med mysterier hvor handlingen ikke bare dreier seg om eldgamle religiøse symboler, og McDermid har et fantasifullt og godt grep både rundt poeten Wordsworth og hans beryktede klassekamerat, styrmannen og mytteristen Fletcher Christian. Sammenliknet med flere av McDermids tidligere bøker, er «Gravmerket» nesten uten en psykologisk vinkling, den er mer som en mainstreamkrim - uten at det trekker ned på leseopplevelsen.

Likfunn

Det begynner med et likfunn i en myr et sted i Englands Lake District, et lik som viser seg å være et par hundre år gammelt.

Og så begynner ryktene å gå: Kan det være levningene etter Fletcher Christian? Ifølge gamle lokale historier kom han tilbake til fødestedet og sin diktervenn for å fortelle historien sin til en som kunne skrive den ned.

Wordsworth-spesialist

Bokas hovedperson er universitetslektoren og Wordsworth-spesialisten Jane Gresham, som tilfeldigvis kommer fra samme bygd som dikteren. Likfunnet gir henne et påskudd til å reise fra London for å lete etter det hemmelige diktet, som hun tror kan ligge gjemt i et ukatalogisert arkiv.

Men hun blir ikke alene i letingen. Hennes skarpeste konkurrent blir ekskjæresten Jake, som forlot henne til fordel for en ti år eldre kvinne som lever av å kjøpe og selge gamle manuskripter. Og Jake skyr ingen metoder for å sikre seg verdifulle papirer. Dessuten sliter Janes storebror med et gigantisk mindreverdighetskompleks, og kan tenke seg å stikke kjepper i hjulene på en overambisiøs søster.

Det er også flere andre spennende bipersoner i «Gravmerket». Den beste er 13-åringen Tenille, som bor i samme elendige London-høyblokk som Jane, men som sjokkerende nok er mer opptatt av å lese poesi enn å røyke dop. En annen viktig person er patologen River Wilde, som skal undersøke (og kanskje identifisere) det forholdsvis godt bevarte myrliket.

Verdt å lese

Oversettelsen er meget godt ivaretatt av Henning Kolstad, som øser av et imponerende vokabular gjennom hele boka. Språklig sett varierer da også McDermid mellom nåtidsengelsk, fersk London-slang og det gammelmodige språket som brukes for å fortelle Fletcher Christians alternative historie.

Og intrigemessig holder det lang vei, så selv om Val McDermid har vært noe ujevn i sine seinere bøker, er «Gravmerket» absolutt verdt å lese.