Én av fire ser tv-serier ulovlig

Spennings-suksesser som «Lost» og «Prison Break» gir pirat-bonanza i Norge.

(Dagbladet.no): En fjerdedel av nordmenn i alderen 15 til 29 år lastet ned piratkopierte tv-programmer fra nettet den siste måneden. Det viser en undersøkelse utført av Univero Fishnet, skriver Dagens Næringsliv.


Unge gutter og menn som laster ned spenningsserier ser ut til å utgjøre den største gruppen av smugtittere.


Annonsørene sliter
Trendanalytiker Ole Petter Nyhaug i Univero Fishnet mener den enorme nedlastingen gir bransjen voldsomme utfordringer.

- At brukerne tar mer kontroll over når, hvor og hvordan de bruker mediekanalene, kan få dramatiske konsekvenser for reklamen. Hvis ingenting skjer, kan det fort gå et år før annonsørene finner ut hvor det ble av ungdommen, sier han til DN.

Tv-seriene «Lost» og «Prison Break» er på den desiderte nedlastings-toppen i Norge. Henholdsvis 16 prosent og 10 prosent av de som har tusket til seg serier på nettet har sikret seg episoder av de to suksessene, trolig før de havnet på norsk tv.

Mister seere

Både TV3 og TVNorge sender nå de to seriene med så kort forsinkelse som mulig i forhold til USA. «Lost»-episodene går på TVNorge bare 12 dager etter amerikanerne får se dem for første gang, og «Prison Break» har bare to ukers etterslep.

- Det er absolutt en fare for at vi kan få færre seere til våre programmer på grunn av nedlasting. Jeg er ikke overrasket over at «Prison Break» er blant de mest nedlastede seriene, sier informasjonsansvarlig Glenn Støldal i TV3 til DN.

VIL IKKE VENTE: Svært mange unge gir blanke i tv-kanalens sendeskjemaer og laster ned serieepisoder fra nettet for å se dem først, og når de vil. Foto: SCANPIX/AP
VIL IKKE VENTE: Svært mange unge gir blanke i tv-kanalens sendeskjemaer og laster ned serieepisoder fra nettet for å se dem først, og når de vil. Foto: SCANPIX/AP Vis mer