Julesang, psykose og Jesus-erotikk:

Én av julesalmene våre ble skrevet mellom psykoser, en annen ble sensurert fordi den var for Jesus-erotisk

Historien bak noen av våre mest kjente julesanger.

JULESANGER: Ikke alle julesanger og -salmer ble godkjent i sin originalform. Flere enn én av sangene er blitt sensurert eller endret. Foto: NTB scanpix / Scanpix Danmark / Nicolai Howalt
JULESANGER: Ikke alle julesanger og -salmer ble godkjent i sin originalform. Flere enn én av sangene er blitt sensurert eller endret. Foto: NTB scanpix / Scanpix Danmark / Nicolai Howalt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Hver jul henter vi fram de gamle salmene. Fra juletrefester og gudstjenester i barndommen kjenner de fleste av oss igjen sangtekstene.

Men visste du at bak våre mest kjente salmer, og skjult i de opprinnelige tekstene, skjuler det seg både blodig vold, alvorlig psykisk lidelse og Jesus-erotikk?

Forskning.no har fortalt historien bak flere av julesalmene våre.

De salmene som vanligvis blir sunget i kirka og rundt juletreet, ble samlet i Landstads kirkesalmebog i 1869. Men det var ikke alt som gikk gjennom Landstads sensur.

Originaltekstene til danske Hans Adolph Brorson, som har skrevet både «Her kommer dine arme små» og «Mitt hjerte alltid vanker», ble for sterk kost for det norske, gudsfryktige publikum.

- Brorson bruker et voksent og inderlig kjærlighetsspråk, nærmest et erotisk språk, for å uttrykke sin lidenskap til Jesusbarnet, forteller Sølvi Vinnes til Dagbladet.

Vinnes har tatt mastergrad i julesalmer, og har i sin masteroppgave tatt for seg diktningen til Brorson og Nikolai Frederik Severin Grundtvig. De to står bak noen av våre mest kjente julesalmer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer