Én by. Én by.

Valget viser at Oslo er delt. Det nytter ikke å lukke øynene.

FORTSATT DELT: Høyre-ordfører Fabian Stang har fått fornyet tillit i Oslo, men hovedsakelig fra innbyggerne i seks av femten bydeler. Libe Rieber-Mohn (Ap) støttes i de ni andre, der valgdeltakelsen er lavere. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet.
FORTSATT DELT: Høyre-ordfører Fabian Stang har fått fornyet tillit i Oslo, men hovedsakelig fra innbyggerne i seks av femten bydeler. Libe Rieber-Mohn (Ap) støttes i de ni andre, der valgdeltakelsen er lavere. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tittelen er hentet fra en låt som Høyres bystyrekandidat Erik Lundesgaard har mekka sjæl. Den ligger på Youtube, for den som er interessert, og går slik: «De sier du er delt. Men det er ikke sant. For vi er én by. Én by. Vi er én by. Én by.»

Musikkanmeldelser overlater jeg til andre. Innholdet i teksten krever imidlertid en kommentar. Jeg har gjort et dypdykk i valgstatistikken for Oslo. Den viser at det er Lundesgaard som sier det som ikke er sant. Arbeiderpartiet eier østkanten, Høyre vinner i vest.

Stemmemønstrene følger de tradisjonelle skillelinjene til punkt og prikke. Sju punkter oppsummerer hovedtendensen: • I øst er oppslutningen om Ap i snitt på 43 prosent. • I ytre øst er det flere steder mer enn 50 prosent oppslutning. • I valgkretsen Gran skole, stemte hele 57 prosent på Ap. I snitt stemte 24,5 av velgerne i øst på Høyre.• I vest får Arbeiderpartiet i snitt 22,3 prosent. Høyre får et snitt på 48,8 prosent i vest. • Høyres tyngdepunkt er i ytre vest, der de flere steder har over 60 prosent. (Vestkant-øya i Øst, Nordstrand, er her regnet som vestkant). • I valgkretsen Svendstuen skole, stemte hele 72,1 prosent på Høyre. • Høyre vokser overalt. Ap?s framgang er størst i ytre øst. I vest er framgangen for Ap stort sett lik null. Få sympatistemmer der, med andre ord.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer